Elektronikus ügyintézés (képgalériával)2018. november 7. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/7494_0_300.jpgÚj elektronikus rendszert tesztelnek a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Az állami intézményekben idén vezették be kötelező jelleggel a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, vagyis a KRÉTA használatát. A helyi iskolában remekül sikerült ennek beindítása, ezért a napokban felkérték őket egy új lehetőség kipróbálására. Az intézmény vezetői azt remélik, hogy az E-Ügyintézés lehetősége hamar elterjed majd a szülők körében, hiszen ez megkönnyítené a gyermekükkel kapcsolatos ügyek lebonyolítását.

A Krétát, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert még 2016 nyarán vezették be kísérleti jelleggel a Klebelsberg Központ által fenntartott állami oktatási intézményekben, amely az iskolai adminisztráció könnyítésére szolgál. A hagyományos, papíralapú osztálynapló helyett a tanárok ebbe a rendszerbe vihetik fel a diákok tantárgyait, érdemjegyeit, óramulasztásait és más információkat, amelyeket így a szülők is azonnal nyomon követhetnek. A Bolyky Tamás Általános Iskolában rendkívül jól sikerült ennek beindítása, ezért a napokban a Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása projektbe is beválasztották a helyi intézményt.

„A fejlesztő elérkezett oda, hogy tovább bővítse a lehetőségek tárházát. Úgynevezett E-Ügyintézési lehetőséggel fog bővülni a következő években az E-KRÉTA. Tulajdonképpen dicsőségként ért, hogy a mi iskolánkat, vagyis a leginnovatívabban használó iskolákat kérték fel ennek tesztüzemére” - mondta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Az országból összesen 120 általános és középiskola vesz részt a próbaverzióban. Térségünkből még az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium csatlakozhatott. A program új elemeként a szülők is lehetőséget kapnak belépni a rendszerbe, amelyhez külön azonosítót generáltak mindenkinek.

„Most kaptuk meg a gondviselői jelszavakat, eddig csak tanulói jelszóval tudtunk belépni az elektronikus naplóba. A felületen az órarendtől kezdve a faliújságig minden megtalálható. Az osztályfőnök tud üzenni, például a most következő szombati tanítási napról, hogy nem lesz tanítás a gyerekeknek, de például az elmúlt időszakban a papírgyűjtéssel kapcsolatban is volt fent tájékoztató. Nem kell a gyerekünkre hagyatkozni, mert ők elfelejtik, itt minden információhoz hozzájutunk” - nyilatkozta Márki Katalin, szülő.

A lehetőség jelentősen megkönnyíti a szülők dolgát, hiszen így minden olyan ügyet el tudnak intézni elektronikusan, amelyekre eddig csak személyesen volt módjuk. Akár egy ki-, vagy beiratkozás is gördülékenyen elvégezhető. A hálózat üzemeltetői további bővítéseket is terveznek a jövőben. A tesztüzem célja, hogy a tapasztalatokra alapozva kijavíthassák az esetlegesen felmerülő problémákat. A rendszer használata egyébként a 2018/2019-es tanévtől, azaz idén szeptembertől vált minden állami iskolában kötelezővé.


494_0_t 494_1_t 494_2_t 494_3_t
494_4_t 494_5_t 494_6_t 494_7_t
494_8_t
Vissza