Téli abroncsok (képgalériával)2018. november 7. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7492_0_300.jpgMár egyre időszerűbb a téli gumiabroncsok felszerelése. Reggelente és éjszakánként fagyok is előfordulhatnak, az aszfalt napközben sem melegszik fel jelentősen, a megváltozott útviszonyokra pedig a járműveket is fel kell készíteni. Emellett az óvatosság és egymásra való odafigyelés is lényeges.

Szeptember végén a fagyos reggel sok autósnak megnehezítette az indulást, jégoldóval és -kaparóval felszerelkezve kellett nekilátniuk a takarításnak. Azóta azonban enyhe heteken vagyunk túl, csak mostanában érte el térségünket újra komolyabb lehűlés. Megnövekedett a gumiszervizek forgalma is, egyre többen cseréltetik le abroncsaikat télire.

„Most már teljesen időszerű felszerelni a téli abroncsokat. A reggeli és késő esti órákban már igen hűvös van. A téli abroncsoknak ebben az időszakban teljesen aktuális a felszerelése. Sokkal jobb tapadást nyújtanak. És napközben sincs már olyan meleg, hiába mutat a hőmérő akár 20 Celsius fok fölött is, az aszfalt már le van hűlve” - mondta Gyöngyösi Zsolt, a Gyöngyösi Gumi Kft. ügyvezetője.

A téli gumik mind anyagösszetételükben, mind pedig mintázatukban eltérnek a nyáriaktól, így a hideg évszakban minden szempontból jobb választást jelentenek. Aki viszonylag keveset és főleg városban autózik, akár egy négyévszakos szettel is jól járhat. Bár Magyarországon nem kötelező a csere, a biztonságos közlekedés érdekében a rendőrség is azt javasolja, mindenki váltson az évszaknak megfelelő gumira.

„A téli időszámítás beköszöntével a fagyok megjelentek reggelente az utakon. Felhívom a lakosság figyelmét, hogy jól válasszák meg a gumiabroncsot, a megfelelő téli gumi megválasztása életeket menthet. A megváltozott látási és közlekedési viszonyokban mindenképpen cseréljük télire a nyári gumikat. Illetve felhívom még a lakosság figyelmét a kölcsönös toleranciára, és az egymás iránti tiszteletre. Próbáljunk meg odafigyelni ebben az időben is egymásra, és balesetmentesen közlekedni” - fogalmazott Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A megfelelő téli abroncsok kiválasztásában a szakemberek tapasztalatai és a szaklapokban megjelenő tesztek sokat segíthetnek. Nem érdemes ugyanakkor kizárólag a gumikra ragasztott címkék alapján tájékozódni a kínálatban. Az azokon szereplő adatok a gyártó által megadott, mások által nem ellenőrzött értékek. Fontos továbbá, hogy a megfelelő abroncs sem véd meg mindentől. A balesetek elkerüléséért sokat tehetünk a sebesség és a követési távolság helyes megválasztásával, körültekintéssel és odafigyeléssel.


492_0_t 492_1_t 492_2_t 492_3_t
492_4_t 492_5_t 492_6_t
Vissza