Beszámoló és vita (képgalériával)2018. november 6. (kedd) 19:00 - Városnews/7490_0_300.jpgFolyamatban lévő városi fejlesztésekről számolt be évértékelő turnéja első állomásán, Szentsimonban Janiczak Dávid. A résztvevőknek lehetőségük volt feltenni kérdéseiket: a terület képviselője, Vitális István és a polgármester között parázs vita alakult ki utóbbi adó- és gazdaságpolitikájára vonatkozóan. A helyiek az őket érintő ügyekről szerettek volna többet megtudni.

Hogy minél több ózdihoz eljusson, és mindenki lehetőséget kapjon az informálódásra az éppen folyamatban lévő fejlesztésekről, idén Janiczak Dávid évértékelő turnét tart. A polgármester ennek első állomásaként tegnap kora este a szentsimoni kultúrházba látogatott el. Röviden beszámolt több projektről, például a csatornázásról és a piacfejlesztésről, illetve olyan tervekről is beszélt, amelyek a Marosi István Városi Sportcsarnok, valamint a Polgármesteri Hivatal energiahatékonyságának növelését célozzák meg. Ezek egyelőre tervezési fázisban vannak. A tájékoztató után a résztvevőknek lehetőségük volt feltenni kérdéseiket. Elsőként Vitális István kért szót. A terület képviselője unalmasnak tartotta az évértékelőt, számonkérte a polgármestert több dologgal kapcsolatban is.

„Milyen gazdasági és milyen adópolitikai intézkedéseket tervez, hogy a közeljövőben a jelenleg kialakult rossz pénzügyi helyzet megváltozzon, és a város ismét fejlődő pályára kerüljön? Az előbb elhangzott fejlesztések egyébként is jöttek volna, akkor is, hogyha a polgármester nem ül ott, vagy a jelenlegi vezetés, sőt, hitem és tudásom szerint sokkal több pénz érkezett volna, hogyha olyan fogadó vezetés van, aki azokat jobban le tudja hívni” - mondta Vitális István, területi képviselő.

A képviselő nehezményezte, hogy a mostani vezetés saját erőből nem tudja kigazdálkodni a város fenntartásához szükséges összeget. Hozzátette, a korábbi vezetés alatt is voltak váratlan események, amelyek hatására kevesebb pénz áramlott a kasszába.

„Változásokra lesz szükség a jövő évi költségvetés tekintetében. Először lássuk már meg, hogy mennyiből gazdálkodhat ez a város. Hiszen jelenleg nem tudjuk. Négy éve látom, és azért lett olyan a helyzet most, amilyen, mert ez a négy év, ez váratlanul változtatott. Hiszen a város ezt az évet is 250 millió forint tartalékkal kezdte el, de senki nem számított rá, hogy év végére 300 millió forint fog hiányozni a kasszából” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Vitális István és a polgármester között parázs vita alakult ki, amelyet tetézett Kupás Dénes, a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alelnökének több ízléstelen megjegyzése is, ami után a területi képviselő elhagyta a termet. Fodor Erika, az Ózdi Lokálpatrióta Kör alapító tagja több kérdést is feltett a polgármesternek.

„Amikor az állam a kötelező feladatok kb. kétharmadát átvállalta az önkormányzatoktól, mi indokolja még mindig két főállású alpolgármester jelenlétét? Azonkívül még azt szeretném megkérdezni, hogy a 2016 májusában az Ózdi Városi Televízió által beharagozott zöldség- és gyümölcsfeldolgozó tankonyha, amit 2017-re ígértek, az hol tart?” - tette fel kérdéseit Fodor Erika, az Ózdi Lokálpatrióta Kör alapító tagja.

A polgármester válaszában kifejtette: a városvezetés felelőssége az, hogy minél közelebb maradjon a lakossághoz. Ez indokolja a két alpolgármester jelenlétét. A gyümölcsfeldolgozó hamarosan elkészül, a jövő évben várhatóan már működőképes lesz. A helyiek is feltették kérdéseiket: többen szerettek volna Szentsimonról is hallani a beszámolóban. A terület korábbi képviselője, Kovács Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy a városrész nagyon gazos, valamint azt is nehezményezte, hogy oda nem jut elég támogatás. Janiczak Dávid az évértékelő turné további helyszínein minden nap fél 6-tól: holnap a Civil Házban, csütörtökön a Polgármesteri Hivatalban, pénteken pedig a Városi Könyvtárban várja a lakosokat.


490_0_t 490_1_t 490_2_t 490_3_t
490_4_t 490_5_t 490_6_t

 

Vissza