Közös emlékezés (képgalériával)2018. november 1. (csütörtök) 15:15 - Városnews/7483_0_300.jpgEbben az esztendőben is sokan keresték fel a temetőket mindenszentek alkalmából. Voltak, akik már az ünnepet megelőző napokban lerótták kegyeletüket, ám így is több ezren hagyták november 1-jére a sírkertekbe való kilátogatást.

Már a mindenszenteket megelőző estéken is látni lehetett, hogy több száz mécses fénye ragyogja be a temetőket. Ez ma már tendencia, hogy sokan elkerülve a megnövekedett forgalmat, pár nappal az ünnep előtt elhelyezik a síroknál az emlékezés virágait és a gyertyákat. Ettől eltekintve, ahogy az lenni szokott idén is több ezren keresték fel a sírkerteket november 1-jén. A görögkatolikusok most is a Gyári temető ravatalozója előtt gyűltek össze, és úgynevezett panachida szertartással könyörögtek az elhunytak lelki üdvéért.

„Mi, akik tudjuk azt, hogy itt csupán a test, a csontok vannak és hiszünk az örök életben, nem csupán szomorkodni, hanem sokkal inkább ünnepelni jöttünk. Ünnepelni a feltámadást és ünnepelni az élet győzelmét a halál felett” - fogalmazott Bodnár Dániel, parókus.

Magyarországon a mindenszentek az ezredforduló óta munkaszüneti nap, 2013-tól pedig újra bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé is. Az emberek nagy része ezekben a napokban több temetőbe is kilátogat, elhunyt szerettei sírjához.

„A férjem édesanyja Nekézsenybe van eltemetve, ezután odamegyünk. A szüleim a Bolyki temetőben nyugszanak, így többfelé járunk” - nyilatkozta Hancsovszki Lajosné.

A megnövekedett forgalom miatt a város minden temetője környékén fokozott volt az egyenruhások jelenléte. A rendőrség, a polgárőrség és a rendészet munkatársai ügyeltek a megemlékezés zavartalanságára. A hozzátartozók nagy száma még pénteken, halottak napján és a hétvégén is jellemző lesz a sírkertekben.


483_0_t 483_1_t 483_2_t 483_3_t
483_4_t 483_5_t 483_6_t 483_7_t
483_8_t 483_9_t 483_10_t 483_11_t
Vissza