Szemetes helyzet (képgalériával)2018. október 31. (szerda) 19:00 - Városnews/7481_0_300.jpgMegérkeztek a tavalyi év utolsó negyedévére szóló szemétdíjszámlák városunk lakóihoz. A sárga csekkeken viszont nem mindenkinek egységes díjak szerepelnek. Az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezethez tartozó ingatlanoknál, aki felmutatja a befizetett csekket, annak a soron következő hónap közös költségéből levonják majd.

Az Ózdi Városi Televízió ez év augusztusában számolt be arról, hogy szinte az egész országot érintő probléma merült fel a szemétszállítási cég számlázásaival kapcsolatban. Városunk lakóinak egy évet kellett várniuk a tavalyi utolsó negyedéves számlákra.

„Kifizettük a közös költséggel a szemétszállítást. Nem mondták, hogy innentől kezdve nincs benne a szemétszállítás a közös költségben, és akkor most visszamenőleg 2017 negyedik negyedévétől kapjuk a csekket, most kaptuk meg. Gondolom ezután majd a többit is fogják küldeni. Felfoghatatlan és érthetetlen, hogy utólag kell befizetni” - mondta Farkas Sándor.

Az elmúlt időszakban többen a legnagyobb közösségi oldalon adtak hangot felháborodásuknak, hiszen nem egységesen számlázták ki az összeget. Akik lakásszövetkezeti tulajdonban lévő ingatlanban laknak, egyedi számlákat kaptak. Mindenki 5700 forintról kapott sárga csekket függetlenül attól, hogy hány személy él az adott háztartásban. Ez az összeg egyébként egy 120 literes kuka 13 alkalommal történő ürítését fedezi negyed évre. Befizetés előtt mindenkinek érdemes leellenőrizni a csekken szereplő adatokat.

„A számlát, amennyiben rendben találják, ki kell fizetni. A szövetkezet gyűjtögette a közös költségben a szemétdíjat is. Aki behozza azt a csekket vagy igazolást arról, hogy átutaltatta a szemétdíjat, akkor a következő aktuális közös költségből ezen összeget jóváírjuk” - nyilatkozta Nagy-Sándorné Havelant Erika, az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.
 
Tavaly január elsejétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. önállóan végzi a díjak beszedését a közszolgáltatók által megadott adatszolgáltatás alapján, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-nek nincs ráhatása a számlázás menetére.
 
A városi televíziónak a problémát többen is jelezték. Az érintettek leginkább attól féltek, hogy egyszerre, vagy rövid határidőn belül kell majd kifizetniük az elmaradt számlák összegét. A felvetéssel még augusztusban felkeresték a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. képviselőit, de kérdéseikre azóta sem érkezett válasz.

Mindenesetre november elsején és másodikán, tehát csütörtökön és pénteken a szemétszállítás a megszokottak szerint történik. Az ügyfélszolgálatok és hulladékudvarok viszont zárva lesznek. Bővebb információk a www.bmhnonprofit.hu weboldalon érhetőek el.


481_0_t 481_1_t 481_2_t
Vissza