Hittanos közösség (képgalériával)2018. október 30. (kedd) 19:00 - Egyháznews/7476_0_300.jpgVárosunk adott otthont a cigány hittanosok találkozójának. A kezdeményezés többéves múltra tekint vissza a Miskolci Egyházmegyénél, idén öt település roma származású, hitoktatásban résztvevő diákjainak szerveztek színes programokat Sajóvárkonyon. A központi téma az angyalok jelentősége volt.

Közös imádsággal kezdődött a Cigány Hittanosok Találkozója a sajóvárkonyi templomban. Míg tavaly Homrogd adott otthont a programnak, addig most Ózd mellett döntöttek a szervezők. Ahogy Makkai László, a Miskolci Egyházmegye püspöki helynöke fogalmazott, ebben a térségben is sok roma és nem roma gyermek részesül hitoktatásban.

„Maga az egyház küldetéséből adódóan mindig foglalkozott a szegényekkel, elesettekkel, nyomorultakkal. Ha nézzük az apostolok cselekedeteit, már ott is feltűnt az a kezdeményezés, hogy foglalkoznunk kell az elesettekkel, Ferenc pápa gyakran beszél arról, hogy el kell menni a periférián élőkhöz is, el kell vinni hozzájuk az evangéliumot, annak örömhírét” - fogalmazott Makkai László, a Miskolci Egyházmegye püspöki helynöke.

Hozzátette: az evangélium közvetítése a Miskolci Egyházmegye küldetése is, hiszen a területükön jelentős részben élnek roma családok, gyerekek, fiatalok, akiket minden eszközzel próbálnak segíteni. Ezeken a hittanos napokon a közösséget is igyekeznek erősíteni.

„Bízunk benne, hogy ezen a közösségi élményen keresztül, amit a gyerekek ilyenkor megtapasztalnak, láthatják azt, hogy más egyházközségekben is vannak olyanok, akik számára fontos a hitük megélése. Nagyon gyakran hátrányos helyzetből jönnek, számukra egy ilyen esemény kilépés az otthoni környezetből. Mindig sok-sok örömöt és élményt ad számukra” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A templomból a sajóvárkonyi közösségi házba sétáltak át a fiatalok, ahol különböző feladatokat oldottak meg csoportokban. Tanultak dalokat, játszottak szókeresőt, kézműveskedtek, és színjátszás is szerepelt a programban. A központi témát az angyalok jelentették, ugyanis a görögkatolikus egyház következő ünnepe is hozzájuk kapcsolódik. A rakacaiak helyettes lelkésze szerint fontos, hogy a roma származású gyerekek keresztény kultúrán alapuló értékrend szerint tudjanak együtt élni más népcsoportokkal, ebben lényeges az egyház és az iskola szerepe is.

„Az egyháznak követnie kell az idő változásait, és mivel országunknak több mint tíz százalékát jelenti ez a népcsoport, ezért meg kell találni a bánásmódot, hogyan tudjuk őket integrálni az egyház életébe, és majd nyilván az ország életébe is szeretnénk minél jobban bevonni őket” - nyilatkozta Balogh Győző János, rakacai helyettes lelkész.

A nap végén a gyerekek élményekkel gazdagodva, és az angyalokkal kapcsolatos ismereteiket elmélyítve utazhattak haza.


476_0_t 476_1_t 476_2_t 476_3_t
476_4_t 476_5_t 476_6_t 476_7_t
476_8_t 476_9_t 476_10_t 476_11_t
476_12_t
Vissza