Összefogás a gyógyulásért (képgalériával)2018. október 28. (vasárnap) 11:09 - Egészségnews/7466_0_300.jpgHarmadszor tartottak mellrákellenes sétát, és a betegséghez kapcsolódó előadásokat városunkban. A rendezvényt a magát ma már gyógyultnak valló Nagy Károlyné Dobó Katalin és Sántha Klára védőnő hívta életre évekkel ezelőtt. Idén a debreceni Kenézy Emlőcentrum főorvosa és egy természetgyógyász is beszélt az önvizsgálat fontosságáról, és a gyógyítási lehetőségekről.

Rózsaszín szalaggal a ruhájukon és léggömbbel a kezükben gyülekeztek a harmadik ózdi mellrákellenes séta résztvevői a Városház téren. Itt Zsuponyó Anett védőnő, önkormányzati képviselő köszöntötte mindazokat, akik már megküzdöttek vagy éppen küzdenek a betegséggel, esetleg hozzátartozójukat, ismerőseiket támogatják.

"Itt, most, körünkben igazi hősök, igazi királynők állnak. Ha ma kellene fogalmazást írnom, nem kellene sokat gondolkodnom, kit is választanék példaképül" - mondta Zsuponyó Anett, védőnő, önkormányzati képviselő.

A köszöntő után közösen sétáltak át az Olvasóhoz, ahol Nagy Károlyné Dobó Katalin, a rendezvény egyik szervezője szólt a megjelentekhez. Ő maga is megküzdött a daganatos betegséggel, így kiemelten fontosnak tartja a figyelemfelhívást.

"Ez a kezdeményezés az én kezdeményezésem volt 2016-ban. Én magam is érintett vagyok ebben a betegségben. Illetve érintett voltam, mert azt vallom, hogy meggyógyultam. A cél, hogy minden nőnek felhívjuk a figyelmét az önvizsgálatra, illetve arra, hogy ne hagyják ki azokat a felhívásokat, amelyek mammográfiára késztetik őket" - fogalmazott Nagy Károlyné Dobó Katalin, szervező.

Dr. Dezsőfi Tibor belgyógyász főorvos, klinikai onkológus megnyitójában az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: az orvostudomány jelenlegi állása szerint több gyógymód is rendelkezésre áll. Mégis sok áldozatot követel a betegség, ugyanis gyakran nem diagnosztizálják időben. Ezt követően két előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Elsőként dr. Sebő Éva, a debreceni Kenézy Emlőcentrum főorvosa beszélt a mellrák gyakoriságáról, gyógyítási lehetőségeiről.

"A női daganatos betegségek között az emlődaganat sajnos élen jár, a daganatos halálozási listán a nők között a tüdőrákkal minden évben versengve az első, illetve második helyen helyezkedik el. A gyakoriságáról annyit lehet elmondani, hogy az életkor előrehaladtával az előfordulása egyre inkább növekszik" - emelte ki dr. Sebő Éva, a debreceni Kenézy Emlőcentrum főorvosa.

A rendezvény Széles Annamária természetgyógyász előadásával zárult. A jelenlévők Önkifejezés címmel egy kiállítást is megtekinthettek a megbetegedésben érintettek alkotásaiból.


466_0_t 466_1_t 466_2_t 466_3_t
466_4_t 466_5_t 466_6_t 466_7_t
466_8_t 466_9_t 466_10_t 466_11_t
466_12_t 466_13_t 466_14_t 466_15_t
466_16_t 466_17_t 466_18_t 466_19_t
Vissza