Szabad Ózd (képgalériával)2018. október 24. (szerda) 19:00 - Kultúranews/7450_0_300.jpgKiállítóteret avattak a Digitális Erőműben. Az új helyszínen a Szabad Ózd címet viselő tárlat mutatja be az egykori szabadságharc részleteit, illetve azt, hogyan zajlottak városunkban a forradalom eseményei. A tablósort az intézmény munkatársai Dr. Nagy Péter történésszel és a Mizerák Alapítvánnyal közösen készítették el. A tárlaton szereplő fotók jelenleg Rómában is láthatóak.

„A forradalom bukásával Ózdot is elérte a megtorlás” – ez a mondat olvasható az egyik tablón a Digitális Erőműben. Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak Budapestet érintette, hanem az egész országot, sőt a világra is nagy hatással volt. A szovjet elnyomás leküzdésének 62. évfordulóján egy állandó kiállítótér megnyitásával emlékeztek a hősökre a kulturális intézményben. A nagy táblákból álló tárlatot dr. Nagy Péter történész készítette el.

„Ez a tablósor látható egyébként a napokban a római akadémián is. Ezt az emlékhelyet szeretnénk a továbbiakban nemcsak fenntartani, hanem bővíteni is. Esetenként a nemzeti ünnepeinken majd mindig aktualizálni” - mondta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A megnyitón Riz Gábor országgyűlési képviselő is megosztotta emlékeit, gondolatait az egybegyűltekkel, illetve beszédében kiemelte a szabadság jelentését mindennapjainkban.

„A szabadság együtt jár a felelősséggel. Együtt jár mindazzal, ami önmagunk, közösségünk, lakóhelyünk, nemzetünk sorsáért egybeköt bennünket. Ez a közös felelősség. Az a közös felelősség, amely az 56-os hősöket egybeforrasztotta” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A Szabad Ózd című újság november elsején jelent meg először, és csupán december 18-ig működött. Tájékoztatta városunk lakosságát a ma már történelminek számító események részleteiről. A most átadott új kiállítótérben korhű bőröndök, használati tárgyak, újságcikkek és lyukas nemzeti lobogók is a forradalom szellemiségét igyekeznek bemutatni.


450_0_t 450_1_t 450_2_t 450_3_t
450_4_t 450_5_t 450_6_t 450_7_t
Vissza