Közelgő pályaválasztás (képgalériával)2018. október 19. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/7444_0_300.jpgÜzemlátogatáson vettek részt a II. János Pál Katolikus Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjai. A fiatalok varrodában, boltban és ipari egységben is szétnéztek, így többek között megtudhatták azt is, hogy milyen folyamatokon megy keresztül egy vég vászon, míg munkaruha válik belőle. Az intézmény fontosnak tartja az ilyen jellegű pályaválasztási tanácsadást.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai ma üzemlátogatásokon vettek részt. A lányok Ózd egyik varrodájában az első lépéstől az utolsóig végigkövethették, hogyan készül egy-egy munkaruha: a rajzolástól a kész áruig. Kocska Ágnes, az iskola igazgatója szerint fontos, hogy a gyerekek még a pályaválasztás előtt betekintést nyerhessenek az ilyen munkahelyek világába is, ezért idén nemcsak középiskolákba látogatnak el.

„Én úgy gondolom, hogy az élő benyomásnál semmi nem hatékonyabb. Itt, amint bejöttünk, látják, milyen munkafázisok vannak, milyenek a munkakörülmények, milyenek a munkatársak, bemutatnak egy-egy szakmát, aminek eddig tulajdonképpen csak a nevét ismerték. Én úgy gondolom, hogy sok gyerek itt fog ötletet kapni arra, ha még nem tudja, hogy mit szeretne a közeljövőben tanulni, hogy merrefelé is vegye az életpályájában az irányt” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A csarnokban többféle eszközzel is megismerkedhettek. A szabászgépet, amely a beprogramozott mintát lézerfejjel vágja ki az anyagból, csak gépkezelői engedéllyel lehet működtetni. Ahogy végigmentek az asztalok között, a varrógépeknél azt is látták, hogy egy-egy ruha hogyan veszi fel a végleges formáját. A nyolcadikos fiúk eközben a Fűtőerőműben nézték végig, mely gépek biztosítják a távhős lakások fűtés- és melegvíz-szolgáltatását.

„Mivel nyolcadikos fiúkról van szó, úgy gondoltuk, hogy már érdekli őket a technika, ezért a kazánokat és a gázmotorokat megmutattuk nekik, valamint elmondtam az udvaron, hogy egy fűtési rendszer hogyan áll össze” - nyilatkozta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A gyerekek leginkább az iránt érdeklődtek, hogy milyen végzettség szükséges ebben az üzemben egy-egy állás betöltéséhez. A diákoknak ezzel a programmal nyújtottak segítséget a pályaválasztáshoz, testközelből megtapasztalhatták az egyes szakmák előnyeit és hátrányait.


444_0_t 444_1_t 444_2_t 444_3_t
444_4_t 444_5_t 444_6_t 444_7_t
444_8_t 444_9_t 444_10_t 444_11_t
444_12_t 444_13_t 444_14_t 444_15_t
444_16_t 444_17_t
Vissza