Szép temetés (képgalériával)2018. október 19. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7443_0_300.jpg„A szép temetés” múzeuma címmel tartottak Múltidéző Klubot az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A mindenszentekhez közeledve ifjabb Kovács Balázs, a Kegyeleti Múzeum történész-muzeológusa beszélt a különböző népek, illetve hazánk temetkezési szokásairól, valamint a sírkertek kialakulásáról.

„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit” - egy gróf Széchenyi Istvántól származó idézet a mottója a budapesti Kegyeleti Múzeumnak, amely jól összefoglalja a temetkezés történetét. Ifjabb Kovács Balázs, a múzeum történésze látogatott el városunkba, aki a világon és hazánkban is elterjedt funerális, azaz temetkezési szokásokról tartott beszámolót. Oláh Zsolt szoros baráti kapcsolatot ápol az előadóval, szerinte mindenki számára érdekes lehet ez a téma, annál is inkább, mert a hétköznapokban nem igazán beszélünk erről.

„Amiről a Kovács Balázs fog beszélni pontosan az, hogy nem mindenütt ugyanúgy élik meg, mint itt Magyarországon. Például, hogy mindenki feketébe öltözik, és hát ugye a szomorúságról és a gyászról szól. Nálunk nyilvánvaló, hogy így éljük meg, viszont a világ más részein ez másképp történik” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője.

A muzeológus bemutatta a Fiumei úti sírkert kialakulását, történetét, valamint a Kegyeleti Múzeum tevékenységeit is. Előadásában fókuszba kerültek más kultúrák temetkezési szokásai, mint például a mexikói vagy a tajvani szertartások. Utóbbi abból a szempontból érdekes, hogy ott a tehetősebb családok luxusautókkal és örömlányokkal búcsúztatják az elhunytat.

„Hogyan lehet nem kegyeletsértőnek tekinteni ez a formáját a temetésnek. Meghonosult Tajvanban egy olyan magyarázat, hogy az élők között felbukkanó gonosz szellemek, akik rossz útra térítenék az elhunyt lelkét, hogy ne találja meg a túlvilágot, ezeknek a figyelmét kell elterelni a táncoslányokkal. Így meg fogja találni a mennyország kapuját” - fogalmazott ifj. Kovács Balázs, a Kegyeleti Múzeum történész-muzeológusa.

A vendégelőadó beszélt arról is, hogy hazánkban hogyan alakultak ki a gyászhoz kapcsolódó öltözködési szokások, valamint hogy városunkban régen miként búcsúztatták a helyiek szeretteiket. A Múltidéző Klub következő előadásán az ipartörténet kerül majd a középpontba.


Képek forrás: internet/Kegyeleti Múzeum

443_0_t 443_1_t 443_2_t 443_3_t
443_4_t 443_5_t 443_6_t 443_7_t
443_8_t 443_9_t
Vissza