Szakmai nap2018. október 17. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/7436_0_300.jpgSzakmai napot tartottak a Vasvár Úti Általános Iskolában. Az Esélyteremtés a köznevelésben pályázat egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Ma a pedagógusok módszertani fejlesztéssel kapcsolatos továbbképzésen vettek részt.

Az Esélyteremtés a köznevelésben pályázat kiemelt projektje az Oktatási Hivatalnak, amely az Európai Unió támogatásával valósul meg. Az erre elkülönített összeg 4 milliárd 290 millió forint. A program célja az iskolai lemorzsolódás csökkentése és a befogadó nevelésre ösztönzés, valamint a hátrányos helyzetű tanulók oktatási és munkaerő piaci esélyeinek növelése. Ma az iskolában az Oktatási Hivatal munkatársa, Gábor Dezső módszertani és tanulást segítő ismereteket osztott meg a pedagógusokkal. A projekt lényege a tanárok tanácsadókká való továbbképzése. Ennek egyik eleme a szupervízió, vagyis személyiségük fejlesztése.

„A pályázat keretében az Oktatási Hivatal 150 intézményt jelölt ki. 120-at fejlesztési jelleggel harmincat pedig úgy, hogy valamelyik felsőoktatási intézmény módszertani gyakorló hely lesz. Ebbe a harminc intézménybe kerültünk mi be és a pályázat jelenlegi álláspontja szerint megtörtént az együttműködés a Miskolci Tanárképző Intézettel” - mondta Hák Sándor, a Vasvár Úti Általános Iskola intézményvezetője.

Az iskola feladata továbbá a meglévő jó gyakorlatok, az esélyteremtő módszerek és a modern technika bevonása a napi oktatásba.

„Természetesen minden órán próbáljuk az élményszerű pedagógiát alkalmazni azért, hogy a tananyag a legjobban rögzüljön a gyerekek számára. Nagyon sokféle módszert használunk, törekszünk a legmodernebb technikák alkalmazására is, és ezt nagyon szeretik a gyerekek. Nagyon élvezik az interaktív tábla használatát, és nagyon várják ezeket a foglalkozásokat” - fogalmazott Némethné Ujpál Enikő, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A diákok kedvelik a páros, illetve a csoportmunkákat, mivel ezeken a foglalkozásokon mindenki egyenlő eséllyel indul. Így a feladatok megoldásánál a gyengébb képességű gyerekek is sikerélményekkel gazdagodhatnak.

Vissza