Emléktáblát avattak (képgalériával)2018. október 14. (vasárnap) 08:43 - Városnews/7424_0_300.jpgKónya Istvánnak, az iskola matematika tanárának, igazgató helyettesének állít emléket, az a tábla, amelyet szombaton avattak fel egykori és jelenlegi diákok, kollégák a család jelenlétében a József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban. A Rátz Tanár Úr Életműdíjjal 2016-ban kitüntetett pedagógus májusban hunyt el, ezután döntött két, 1970-ben végzett osztály úgy, hogy így tiszteleg a tanár úr munkássága előtt.

Szombaton délben kezdődött az az ünnepség az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium aulájában, amelyen diákok, kollégák avattak emléktáblát Kónya Istvánnak, szeretetük és tiszteletük jeleként, azt üzenve az utókornak, hogy tisztelni kell azokat, akik hozzá adtak valamit, akik alakítottak az őket körülvevő világon.

„Olyan pedagógusról emlékezünk meg az emléktábla avatáson, akinek az élete volt a tanítás, az élete volt az a hivatás, amit pedagógusként választottunk. Aki nemcsak azt figyelte, hogy azt a bizonyos tananyagot átadja a diákoknak és teljesítse a tantervet, hanem gondolkodni is tanította őket, megérteni ezt a világot” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője.

Kónya István 1958-tól kötődött a városhoz. Nyugdíjazásáig a József Attila Gimnáziumban tanított. Szeretett tantárgya, a matematika oktatása mellett nevelte, építőtáborba kísérte tanítványait, edzéseket tartott nekik több sportágban is. A most felavatott emléktábla az 1966 és 1970 között az intézményben tanult 4/2-es és 4/3-as osztály tanulóinak adományaiból készült.

„A táblának van egy különleges jellemzője, több oldalú, mint a tanár úr volt. A másik oldala is elkészült, az készült el először. Amikor megtekintettem, mondtam, hogy tanár úr ezért biztosan haragudna, mert szerette, ha valami egzakt, mint a matematika. A táblán volt néhány apróbb hiba, ami miatt megcsináltattuk a másik oldalát is” - nyilatkozta Vámos József, egykori diák, az emléktábla állításának egyik ötletadója.

A jelenlegi és egykori diákok, pedagógusok mellett a táblaavatón jelen volt Kónya István özvegye, két gyermeke és unokái is.

„Inkább a történelem érdekelt, kevésbé a matematika, de azt mondta nekem, hogy fiam, ha nem is leszel matematikus, ha nem is foglalkozol majd felnőttként matematikával, én ezt tudom adni, biztos, hogy hasznodra lesz. Szeretném, ha ezt csinálnánk! Csináltuk. Ő noszogatott éveken keresztül, hogy a matematikával foglalkozzak, versenyekre járjak. Végül kutató közgazdászként tényleg használom napi szinten azt a matematikai tudást, amit ő alapozott meg, mind édesapától, mind pedagógustól” - fogalmazott Kónya István, a tanár úr fia.

Az emléktábla avatón az intézmény vezetője egy olyan matematika emlékverseny indítását kezdeményezte, amely az emléktábla mellett a tanár úrnak, Kónya Istvánnak állítana emléket.


424_0_t 424_1_t 424_2_t 424_3_t
424_4_t 424_5_t 424_6_t 424_7_t
424_8_t 424_9_t 424_10_t 424_11_t
424_12_t
Vissza