Új jelölések (képgalériával)2018. október 11. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/7418_0_300.jpgMinden autóst érintő változás jön a benzinkutakon holnaptól. Egyre többféle üzemanyag jelenik meg Európa kútjain, miközben a kontinens különféle országaiban használt jelölések nem szabványosak, azaz egyre nagyobb a káosz. Az Európai Unió emiatt egységes jelöléseket vezet be.

A benzin jelölése nagy E-betű, az utána következő szám pedig az adott benzinben lévő etanol százalékos arányának megjelölése, és mindez kör formában látható. Nálunk a kutak 99 százaléka csak E5-öst forgalmaz, ám ugyanez az E5 jelölés lesz látható a sima 95-ös, a drágább, prémium 95-ös, a 98-as és a 100-as benzinnél is.

A gázolaj jelölése nagy B-betű, az utána következő szám a biokomponens maximális mennyisége, és mindez lekerekített sarkú négyzetben látható. Elsőre furcsa a dízel B-vel jelölése, ezt még szokni kell. Kevesebbeket érint, de természetesen a gázok is új jelölést kapnak, rombusz formába kerülnek az ismert elnevezések. Fontos, hogy minden eddig használt jelölés, minden szám, minden felirat és szín megmarad a kutakon. Az újak csupán kiegészítőek lesznek.


418_0_t 418_1_t 418_2_t
Vissza