Szép környezet (képgalériával)2018. október 11. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7416_0_300.jpgÁtadták a „Szép kert, gondozott környezet” pályázat díjait. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény először hirdette meg ezt a versenyt. A megmérettetésen három kategóriában indulhattak az ózdiak. Az ünnepélyes díjátadón több száz virághagyma és örökzöld talált gazdára.

Városunk már évek óta részt vesz a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyen, és mindig kiemelkedő helyen végzett. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai nagy figyelmet fordítanak a közterületek virágosítására, és a zöldterületek folyamatos karbantartására, de rengeteg az olyan felület városunkban, amely magánkézben van. Az intézmény vezetősége a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai gárdájának tanácsára indította útjára a „Szép kert, gondozott környezet” címet viselő lakossági versenyt. A nyertesek ma különböző ajándékokat kaptak.

„A meghirdetett pályázat tekintetében a felhívásban szerepelt, hogy virághagymák kerülnek átadásra. Azóta egy kicsit továbbgondoltuk a díjazásnak a lehetőségeit, hiszen van a Bláthy Ottó úton egy kertészetünk, és ott nevelünk növényeket. Az itt látható tujákat abból a kertészetből tudtuk a díjazáshoz ajándékként még hozzátenni” - nyilatkozta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

A díjazottak az oklevelek és az örökzöldek mellett 150 darab virághagymával is gazdagodtak. A kiírást a lakosság számára hirdették meg. Nevezni három kategóriában lehetett. Családi házak, társasházak, valamint intézmények és vállalkozások nyújthattak be pályázatot.

„Tulajdonképpen nem készültem erre a versenyre, mert a kertben tavasztól őszig ott vagyok. Egyfolytában gyomlálni és kapálni kell. A növényeknél tudni kell, hogy mit hová ültetünk, azt kell figyelembe venni. Csak ezt csináltam, semmi mást” - mondta Vozár Ottóné, a Családi ház és környezete kategória első helyezettje.

A virágos kertek kialakításakor különböző szabályoknak kellett megfelelni. A növényeknek esztétikailag illeszkedni kell a környezethez, illetve az épületek jellegéhez.

„A növények megválasztásánál figyelembe vettük, hogy körülbelül mi illik a társasháznak a jellegéhez, és mi az ami szebbé, elfogadhatóvá és otthonosabbá teszi. Ez sok mindenen múlik. Sajnos vannak gondok, amikor megrongálják őket, de általában próbáljuk úgy megoldani, hogy csak jó és szép legyen. Meg a környezetnek is egy nagyon jó pont ez. Jó érzés, amikor az emberek elmennek az épület előtt, és azt mondják, hogy milyen szép itt elől” - fogalmazott Gáti József, a Vasvár út 33. közös képviselője, a Társasházak környezete kategória első helyezettje.

A versenyzőknek három fotót kellett beküldeniük, illetve egy leírást, amelyben szerepelnie kellett, hogy milyen növényeket ültettek, ezek milyen ápolást igényelnek, valamint hogy a területet milyen gyakorisággal, és mióta gondozzák.

„2016-ban az Ózdi Muzeális Gyűjtemény újranyitása óta bővültünk egy Gyártörténeti Emlékparkkal is, és szerencsére nagyon sok rendezvénynek ad helyet. Emiatt folyamatosan gondozzuk a területet. Bízok abban, hogy ezzel a nyereménnyel és ezekkel a virághagymákkal még szebbé tudjuk majd tenni” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője, az Intézmények, vállalkozások és környezetük kategória első helyezettje.

Intézmények, vállalkozások és környezetük kategóriában második helyezett lett a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az ÓVI munkatársai remélik, hogy a jövőben még többen nyújtanak majd be pályázatot a virágos megmérettetésre, hiszen ezzel szebbé teszik lakókörnyezetüket és Ózd látképét is.


416_0_t 416_1_t 416_2_t 416_3_t
416_4_t 416_5_t 416_6_t 416_7_t
416_8_t
Vissza