Igazságos Mátyás (képgalériával)2018. október 10. (szerda) 19:00 - Kultúranews/7412_0_300.jpgMátyás király mézborának történetével kezdődött az idei gyermekszínházi évad. Most a Nektár Színház színészei látogattak el városunkba, hogy legendás uralkodónk egyik történetén keresztül közvetítsék a legfontosabb emberi értékeket. A társulat vezetője szerint fontos, hogy a szemléletformálás minél kisebb korban megkezdődjön.

Mátyás, az igazságos, akit a legenda szerint a Duna jegén választottak királlyá: középkori uralkodónk egyik meséjét hozta el ma az ózdi gyerekeknek a Nektár Színház társulata. Az álruhás király ebben a történetben kacskaringós úton deríti ki, hogy az ünnepi lakomára szánt mézbor hová tűnt, illetve ki volt a tettes. Atitusz, a katona végül bevallja, miért követte el a galádságot, és büntetése az lesz, ami egyébként a szíve vágya: segítenie kell elkészíteni a következő adag italt. A társulat már nem először járt városunkban, mindig örömmel térnek vissza.

„A gyerekközönség egyébként mindig hálásabb, mint a felnőtt. Abszolút azonnali visszajelzéseket szoktunk kapni, ha valami nem olyan. Itt Ózdon egyébként nagyon szeretünk játszani, olyan gyönyörű ez a színházterem, megirigyelhetné bármelyik budapesti színház is akár. Nagyon jó az akusztika és nagyon jó a közönség is” - mondta Ferencz Gabi, színésznő.

A társulat vezetője Atitusz édesanyját alakítja a darabban, aki a katona pellengérre állításakor ápolgatja fiát. Borbély Viktória szerint ez hasonló ahhoz, ahogy Szűz Mária Jézus Krisztust siratta annak keresztre feszítésekor. Nem mindegy, hogy mi marad meg a gyerekek tudatalattijában.

„Az, hogy hogyan tudsz emberként megmaradni ezekben a viharos hétköznapokban, az csak rajtad múlik. Ahhoz viszont egy értékrendet kell képviselned, és ehhez gyermekkorban kell megkapnod azokat az alapokat, amikre majd tudsz támaszkodni. Nem tudatosan. Ez ösztönösen jön az emberből, ha jót cselekszik, vagy jól dönt. Nemcsak a saját maga érdekében, hanem a mások érdekében” - fogalmazott Borbély Viktória, a Nektár Színház társulatának vezetője.

A társulat játékát telt ház fogadta az Olvasóban. A gyermekszínházi előadássorozat következő állomásaként a Szabad Ötletek Színháza látogat el városunkba, ők a Herkulest hozzák el november 14-én.


412_0_t 412_1_t 412_2_t 412_3_t
412_4_t 412_5_t 412_6_t 412_7_t
412_8_t 412_9_t 412_10_t 412_11_t
Vissza