Látás hónapja (képgalériával)2018. október 10. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7411_0_300.jpgOktóber a látás hónapja. A látással kapcsolatos szervezetek minden évben különböző programokkal hívják fel a figyelmet szemünk egészségére. Ezen érzékszervünk épsége fontos, a rendszeres szűrővizsgálattal nagyon sok probléma megelőzhető. A látni és látszani elvet szem előtt tartva gépjárműveink állapotára is érdemes odafigyelnünk.

Szemünk világa az egyik legnagyobb kincsünk. Különösen fontos, hogy odafigyeljünk rá, hiszen látásunk nagyban meghatározza életminőségünket, megóvásával teljes életet élhetünk. Erre hívják fel a figyelmet minden év októberében, amikor is a látás kerül fókuszba. A helyi optikák nemcsak ilyenkor, hanem egész évben próbálják csiszolgatni a város lakosságának látáskultúráját. Aki sok időt tölt monitor előtt, vagy sokat vezet gépjárművet, annak különösen fontos, hogy ellenőriztesse szeme állapotát.

„Nagyon sok mindent csinálunk, amire nem figyelünk úgy oda, hogy az esetleg árthat a szemünknek. Nagyon sok embert ilyenkor már zavar az esti vezetés. Hamarabb sötétedik, esős vizes időszakban visszaverődnek a fények – akár az úttestről, akár a szembejövő autókról –, ennek megfelelő szemüveget is lehet már készíteni. Nagyon sokan ülnek számítógép előtt. Ezek már nem sugároznak úgy, de a kék fény az tulajdonképpen káros a szemünkre, mert eljut egészen a retinánkig, és idő előtt okoz szembetegségeket” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

Magyarországon évente több mint 6000 ember veszíti el a látását. A szembetegségek 90 százalékát elsősorban a vitaminhiány, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiánya okozza. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló vakságról is érdemes beszélni. Magyarországon összesen mintegy 750 ezer diabéteszben szenvedő betegből közel 37 ezer ember veszítette el a szeme világát. A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete ebben a hónapban különböző szűrővizsgálatokkal is igyekszik segíteni a látássérült embereknek.

„A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete fontosnak tartja egész évben a látássérültek érdekvédelmét. Nyilván az október a látás hónapja és elsősorban október 15. a fehér bot nemzetközi napja. Ezen a napon szeretnénk a többségi társadalom figyelmét jobban rávilágítani a látássérültek és egyéb fogyatékossággal élőszemélyek mindennapi problémáira, nehézségeire, illetve a bennünk rejlő értékekre is” - nyilatkozta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke.

Megdöbbentő tény az, hogy az autóvezetők 23 százalékának van korrigálatlan látásproblémája, tehát gyakorlatilag minden negyedik gépkocsivezető nem lát tökéletesen. Emellett a változékony, ködös időjárásban hamar megváltoznak a közlekedési viszonyok az utakon, így nem csak a fényszórókra, de a szélvédőkre állapotára is oda kell figyelni.

„Az ablaktörlők állapota is megfelelőek legyenek. Ugyanis ilyenkor gyakrabban esik az eső, és ha mindezt éjszaka teszi, akkor az nagyban tudja csökkenteni a látótávolságot, ha rossz minőségű ablaktörlővel próbáljuk meg eltüntetni a vizet a szélvédőről. A szélvédők állapota is nagyon fontos. Egy karcos, vizes szélvédőnél rengeteg befolyásoló tényező lehet, amitől nem tudunk észlelni egy akadályt esetleg. Ezeken túl a gumiabroncsok állapotát is figyelnünk kell, bár ez nem feltétlenül a látáshoz kapcsolódik, de egy időben észlelt akadálynál sem biztos, hogy meg tudunk állni akkor, hogyha gumiabroncsaink nem megfelelőek” - fogalmazott Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

A minőségi látáskorrekciós eszközök, mint a szemüveg és a kontaktlencse ugyan nem olcsók, ellenben használatuk felér egy életmódváltással. Egy rosszul beállított fényszóró, vagy rossz ablaktörlő, illetve nem megfelelő gumiabroncs akár emberéletet is követelhet.


411_0_t 411_1_t 411_2_t 411_3_t
411_4_t 411_5_t 411_6_t
Vissza