Athéntól Spártáig (képgalériával)2018. október 9. (kedd) 19:00 - Városnews/7407_0_300.jpgÚjabb ózdi születésű sportolónak adott át oklevelet és tárgyjutalmat Ózd város vezetése. Bódis Tamás a Spartathlon elnevezésű 246 kilométeres futóversenyt teljesítette Görögországban. A hangonyi kötődésű sportember huszonöt órán belül ért végig a pályán, és negyedikként lépte át a célvonalat, de azt mondja egy jobb eredmény reményében még visszatér az ultrafutás olimpiájaként is emlegetett viadalra.

Szeptember végén Bódis Tamás megérintette Leonidasz király szobrának lábát Spárta főterén, majd megkapta a 246 kilométeres táv teljesítéséért járó ereklyéket. A leglátványosabb pillanat, amikor a fejére tették a babérkoszorút, és ivott az Evrotasz folyó vizével megtöltött kupából. Gyakorlatilag ennyit kap az, aki elindul Athénból szeptember utolsó péntekén a Spartathlon elnevezésű ultrafutóversenyen, és sikeresen célba ér. A viadal harmincöt éves története során számos magyar sikert hozott már, de nem mindenki ózdi származású. A harmincéves fiatalembert családja Hangonyhoz köti, de városunkban született.

Tamás teljesítményét Ózd város vezetése is elismerte, hiszen amellett hogy végigment az úton, 25 órán belüli teljesítményével nem is akármilyen eredményt ért el a 401 főt számláló mezőnyben.

„Nemrég kaptuk azt az információt, hogy egy ózdi születésű fiatalember negyedik helyezést ért el a Spartathlonon, és a városvezetés ezt szerette volna valamilyen módon méltányolni, pont ezért hoztam létre ezt a sportos elismerést, hogy a hasonló teljesítményeket tudjuk valamilyen módon jutalmazni. Ahogyan beszélgettem Tamással kiderült, hogy ezeket az ultratávokat nem is nagyon szokták díjazni, abban reménykedem, hogy hátha ösztönzőleg hat más sportolókra is” - nyilatkozta Fidrus Péter, alpolgármester.

A kézfogás és gratuláció mellé egyéb tárgyjutalom is járt. A sportember azt mondja, meglepődött a fogadtatáson, de örömmel tölti el, hogy így várták haza. Élete első Spartathlonján elért eredménye bizakodásra ad okot.

„Nagyobb magabiztossággal fogom a versenyeimet kezelni, szeretnék visszamenni a Spartathlonra, szeretnék ezen az időn javítani, illetve szeretnék más nemzetközi versenyeken is megmérettetni” - mondta Bódis Tamás, az ELTE Sashegyi Gepárdok ultrafutója.

Élménybeszámolójából kiderült, hogy 1983, vagyis a verseny fennállása óta ez a harmadik legjobb magyar idő, amellyel célba értek a görög megmérettetésen, és hogy kísérő nélkül vágott neki a távnak. A fiatalember 2009-ben kezdett el aktívabban futni, amikor katonának állt. A Margitszigeten megrendezett Spártai 100 elnevezésű versenyen elért eredménye alapján került be a magyar csapatba és a fővárosi Sashegyi Gepárdok kötelékét erősíti. Bódis Tamás felkészüléséről és a versenyen szerzett tapasztalatairól az Ózdi Városi Televízió szerda esti Aréna című sportmagazinjában bővebben is beszél.


407_0_t 407_1_t 407_2_t 407_3_t
407_4_t 407_5_t 407_6_t 407_7_t
407_8_t 407_9_t 407_10_t 407_11_t
407_12_t
Vissza