Aktuális témák (képgalériával)2018. október 7. (vasárnap) 16:12 - Városnews/7401_0_300.jpgAz idősödő társadalmakkal és azok mindennapjaira gyakorolt hatásaival foglalkozó témával folytatódott a tudománynépszerűsítő előadások sora, a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán.

Dr. Vajda Norbert adjunktus, különböző ábrákkal és példákkal érzékeltette a megjelentekkel azt, hogy miként változik meg a világ népessége. Jellemző, hogy a fejlett országokban egyre nagyobb az emberek várható élettartama, és ennek következtében az évek múlásával az öregek száma drasztikusan növekedni fog. Ez a dolog azt is előrevetíti, hogy a demencia egyre nagyobb mértékben jelentkezni fog az átlagemberek, így a családok hétköznapjaiban is. A szakember elmondta, hogy az ilyen élethelyzet feldolgozásához bizony elkél a segítség.

„Itt Magyarországon leginkább saját magunk kívánjuk megoldani ezeket a helyzeteket. Arra törekszünk, hogy valami módon megtaláljuk majd a megoldást. A helyzet az, hogy ez egy nagyon nehéz folyamat, és senki sem tudja önmagától megoldani. Ehhez tudás, ismeretek és egy lelkileg támogató közeg is kell, hiszen ez a folyamat akár 10-15 évig is eltarthat. Szóval ez egy komplex dolog, és mindenkinek azt javaslom, hogy lépjen ki abból a közegből, ami csak a saját ismeretségi körét jelenti, és keressen máshol is segítséget, mert lehet találni” - mondta dr. Vajda Norbert, a Miskolci Egyetem adjunktusa.


401_0_t 401_1_t
Vissza