Vértanúk emléknapja (képgalériával)2018. október 6. (szombat) 21:53 - Városnews/7400_0_300.jpgÁtadták az Aradi Vértanúk terét Szennán. A tervezés és a munkálatok hosszú hónapokon keresztül zajlottak. A helyiek már régóta szerettek volna városrészi központot kialakítani. A tizenhármak fala előtt a nemzeti gyásznapon foglalta el végleges helyét Damjanich János mellszobra, emellett Mischinger Ferenc plébános meg is áldotta az újonnan létesült emlékparkot.

Október 6-án Szenna apraja-nagyja megmozdult, hiszen elkészült az Aradi Vértanúk tere. Ennek megfelelően délutánra több mint százan gyűltek össze a Damjanich és Bercsényi utak találkozásánál az átadó ünnepségen. Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere beszédében megemlékezett azokról az emberekről, akik egykor életüket áldozták a szabadságért. Kiemelte, hogy mindenkinek számot kell vetnie magában, hogy képes lenne-e ekkora áldozatot hozni a hazáért.

„Önzetlen munkálatok sokasága vezetett oda, hogy az Aradi Vértanúk terét a mai napon felavathatjuk, és itt méltóképpen megemlékezhetünk. Az ötlet a Szenna Fejlesztéséért Alapítványtól és Tartó Lajos képviselő úrtól származik, akik ezt a teret szebbé és méltóbbá akarták tenni az utca névadójához” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Tartó Lajos a terület képviselője szavaiban kitért arra, hogy mennyi munka és odaadás kellett az emlékpark elkészüléséhez. Ezután leplezték le a Gáspár Tibor Pro Urbe Ózd díjas faszobrász által készített Damjanich János mellszobrot. Mischinger Ferenc a Szent Kereszt felmagasztalása templom plébánosa meg is áldotta a teret.  

„Mindenható minket végtelenül szerető, történelmünkben velünk élő, értünk szenvedő, küzdelmeinket fia áldozatával megszentelő Isten. Hallgasd meg kérésünket és szenteld meg ezt az aradi vértanúk emlékezetére átadott emlékteret. Add, hogy akik itt élnek, megfordulnak vagy terád gondolnak, igaz hazaszeretetben megerősödjenek” - fogalmazott Mischinger Ferenc, plébános.

Az ÓMI Zenés Színház társulatának tagjai ezúttal is színvonalas produkcióval járultak hozzá a megemlékezéshez. A ceremónia végén a megjelent szervezetek helyezték el koszorúikat a tizenhármak fala előtt. A meghívott vendégek és azok, akik részt vettek a park kialakításában az ünnepséget követően közösen folytatták a múltidézést.


400_0_t 400_1_t 400_2_t 400_3_t
400_4_t 400_5_t 400_6_t 400_7_t
400_8_t 400_9_t 400_10_t 400_11_t

 

Vissza