Őszi vakcinázás2018. október 4. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/7394_0_300.jpgNullára csökkent az itthoni rókaállomány egyedei között a veszettség előfordulása. Az évente kétszeri, tavaszi és őszi immunizálás az ember érdekét szolgálja, hiszen a betegség halálos. Ha véletlenül veszett állattal találkozunk, próbáljuk meg elkerülni, ha mégis megharap, azonnal keressük fel háziorvosunkat vagy a legközelebbi ügyeletet.

Hazánkban 1992 óta végzik a vadállomány veszettségmentesítését. Akkortájt évente 1400-1500 megbetegedett állatot találtak. 2007-re az egész ország kezelés alá került. 2010-re már csak négy-öt, míg 2015-re mindössze egy diagnosztizált eset történt. Az sem magyar róka volt: külföldről származó, úgynevezett import eset tőlünk északabbra előforduló vírussal. Idén mintegy 42 ezer négyzetkilométernyi területen szórtak szét oltóanyagot, majdnem 100 százalékban repülőről, és mindössze három helyen kézi erővel.

„Az idei évben például nulla esetszámról tudunk, úgyhogy gyakorlatilag az a program, illetve az az eredmény, amit a programtól várunk, kezdi betölteni a hozzá fűzött reményeket. A legvégső cél az volna, és az Európai Uniónak is deklarált célja, hogy 2020-ra a veszettség megbetegedés vírusát az uniós tagállamok határain kívülre szorítsuk” - nyilatkozta Heltay András, a Hubertus Kft. ügyvezetője.

A vakcinát a róka számára illatos, az embernek viszont kifejezetten büdös csalianyagba ágyazzák be. A körülbelül 10 forintos nagyságú kapszulában lévő rózsaszín, folyékony oltószer a veszettség vírusának gyengített verzióját tartalmazza. Az állat ráharap, majd a hatóanyag a nyálkahártyán keresztül felszívódik.

„A rókának nagyon jó az orra. Megtalálja, megeszi, és ezáltal talán mentesül a veszettség alól. Természetesen nem minden egyedet lehet így beoltani, mert van, aki nem találja meg, van, ahová esetleg nem szóródik le, de az állomány nagy része ezáltal ellenálló lesz a veszettséggel szemben” - mondta Lezák Sándor, erdész, vadász.

A betegség ellen csak megelőző intézkedéseket lehet tenni. Ha gyanús állattal találkozunk, érdemes elkerülni, még akkor is, ha barátságosnak tűnik. A veszettség nyállal terjed, ezért nem szabad hozzáérni, simogatni, mert bármelyik pillanatban haraphat. Ha már megtörtént a baj, azonnal keressük fel háziorvosunkat vagy a legközelebbi ügyeletet. A védőoltás beadásával a beteg mentesül minden további kockázattól. A rókavakcinázással és más aktuális, erdei állatokkal kapcsolatos témákkal az Ózdi Városi Televízió ma esti Apropó című magazinja is foglalkozik.

Vissza