Korszerű eszköz (képgalériával)2018. október 3. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/7391_0_300.jpgModern hegesztőszimulátort próbáltak ki ma délelőtt az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának diákjai. Az eszköz korlátlan és biztonságos gyakorlási lehetőséget biztosít a tanulóknak, emellett pedig az intézményeknek is segít abban, hogy olcsóbban tudják megoldani a hegesztők szakmai felkészítését.

Rendhagyó tanórán vettek részt ma délelőtt a Gábor Áron Szakképző Iskola diákjai. A hegesztő és a gépgyártás-technológiai technikus tanulók egy korszerű hegesztőszimulátorral ismerkedtek meg. Hasonlót egyébként már használ az intézmény. Most egy kecskeméti hegesztéstechnikai cég képviselői hozták el az eszközt Ózdra. Azt mondják, nemcsak a fiatalok dolgát könnyíti meg a szimulátor, hanem az iskolák számára is hasznos.

„A képzést annyiban segíti, hogy megtanítja a gyerekeket a pontos pisztolytartásra, kéztartásra, haladási sebességre. Illetve nagyon sokat tud az iskolának segíteni abban, hogy villanyáramot spóroljanak, munkadarabot spóroljanak, hozaganyagot spóroljanak, és munkavédelmet” - mondta Kőházi Kiss Csaba, a Synergic Hegesztéstechnika munkatársa.

A szimulátor úgynevezett kibővített valóság segítségével teremti meg a biztonságos gyakorlás korlátlan lehetőségét. A műanyag munkadarabból a hegesztőpajzson keresztül nézve fém lesz, a rendszer mind képi-, mind pedig hanghatásaival a valódi folyamatot utánozza. Lehetőség van a fogyó-, valamint bevont elektródás, illetve az AWI-hegesztés tanulására is. A diákok ma elsősorban a fogyóelektródás, köznapi nevén CO-s eljárást próbálhatták ki virtuálisan.

„Szerintem nagyon jó élmény volt. A fejlesztők is nagyon sokat dolgozhattak vele. Annyi, hogy ha kicsit gyorsabban csinálom, akkor nem hetven százalékot érek el, hanem nyolcvan körül szerintem meglett volna” - nyilatkozta Remiczki Martin.

A választott nehézségi szinttől függően a program különféle segédletekkel teszi könnyebbé a tanulók munkáját, a feladatok begyakorlását. Az egyes műveletek végén visszanézhető az elkészített varrat, a szoftver pedig ki is értékeli a diákok teljesítményét. Különféle szempontok szerint mutatja meg a teljesítményt, így kiderül, kinek mi a hiányossága.


391_0_t 391_1_t 391_2_t 391_3_t
391_4_t 391_5_t 391_6_t 391_7_t
391_8_t 391_9_t 391_10_t
Vissza