Itt a hideg (képgalériával)2018. október 1. (hétfő) 19:00 - Városnews/7372_0_300.jpgElkezdődött a fűtési szezon. Ez hivatalosan minden évben október 15-én indul, azonban a hidegebb éjszakák miatt sokan már előbb befűtenek. A Katasztrófavédelem sajtóközleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a szabálytalan készülékek használata, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

A kéményrendszerek időszakos ellenőrzése nagyon fontos élet- és vagyonbiztonsági szempontból, ezért kötelező. A kémények, égéstermék-elvezetők, valamint tüzelő-fűtő berendezések általános műszaki állapotának felmérését célszerű a fűtésszezon előtt elvégeztetni. Zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszköz, valamint gázüzemű berendezéshez csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz kötött kéménynél pedig évente kell megrendelni a tisztítást.

„Abban az esetben, mikor az égéstermék elvezető karbantartását nem végzik vagy végeztetik el a felhasználók, az a rendszer használhatatlanná válásához is vezethet. A használhatatlansága tulajdonképpen az égéstermék nem rendeltetésszerű elvezetését jelenti. Így a füst, a különböző vegyületek, az égéstérből akár a lakótérbe vagy egyéb más terekbe tudnak szivárogni. Fontos tudni, hogy az égéstermékben rengeteg mérgező vegyület található. Talán a legfontosabb és legveszélyesebb a szén-monoxid, ami bénuláshoz, illetve rövid úton halálhoz is vezethet” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A szén-monoxid mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. A karbantartás igénybevételének jelzésére most is van lehetőség a 1818-as hívószám 9-es menü pontja alatt. A témával kapcsolatban bővebb információk is megtalálhatóak városunk honlapján a tájékoztatók menüpont alatt. Érdemes megtenni a szükséges lépéseket, hiszen így a saját és környezetünkben élőket is megóvhatjuk. A családi házas övezetekben annak költséghatékonysága miatt még ma is sokan fűtenek fával, főleg a tél közepén.

„A tűzifa mindig van, volt, meg lesz is. Ahogy jön az ősz, meg jön a tél egyre inkább nagyobb a kereslet iránta. Bár van olyan, aki tavasszal meg nyáron beszerzi a tűzifát. Ilyenkor azok a vásárlók általában többet vásárolnak öt, tíz köbméter vagy akár húszat is. Ilyenkor már inkább csak azok, akik kisebb mértékben szerzik be a tüzelni valót télre” - nyilatkozta Lezák Sándor, erdész, vállalkozó.

A fát ezekben a hetekben termelik ki, mivel a kedvező időjárásnak köszönhetően könnyebben megközelíthető az erdei munkaterület. A tűzifa ára folyamatosan változik, mivel azt az erdészeti kitermeléshez viszonyítják, így a téli időszak kezdetével az árak növekedni fognak.


372_0_t 372_1_t 372_2_t 372_3_t
372_4_t 372_5_t 372_6_t 372_7_t
372_8_t
Vissza