Történelmi pillanatok (képgalériával)2018. szeptember 27. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7371_0_300.jpgIsmét történelmi témájú előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Múltidéző Klubban. Ez alkalommal dr. Veres Gábor az Eszterházy Károly Egyetem docense mutatta be azokat az érdekességeket, amelyek az Egri Várhoz köthetőek. Természetesen most is az 1552-es események, és azok hatásai kerültek a középpontba.

Legutóbb májusban hallgathattak meg előadást az érdeklődők a Múltidéző Klub keretein belül. Akkor a régi idők majálisairól volt szó. A nyári szünet után most az újkorba kalauzolták el az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténelmi Emlékparkba kilátogatókat. Az intézmény dolgozói mindig törekszenek az újdonságok bemutatására.

„Mindig igyekeztünk változatos témákkal készülni a Múltidéző Klub kapcsán. Kicsit úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban túl sok ipari örökségvédelem és néprajz volt. Ezért egy hiányérzet alakult ki bennünk az újkorral kapcsolatban. Ezt a hiányt tudtuk pótolni egykori tanszékvezetőm Veres Gábor segítségével” - mondta Kelemen Kristóf, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark muzeológusa.

Dr. Veres Gábor előadásában igyekezett több szemszögből bemutatni, hogy milyen események vezettek a kultusz kialakulásához. Annak érdekében, hogy minél érzékletesebben át tudja adni az információkat, különböző művészeti és tudományágak ismeretanyagát is beleszőtte mondandójába.

„Elsősorban az Egri Vár kultusza valóban a hősies várvédelemhez kötődik. A mai nap is erről lesz szó. Emellett lehetne beszélni az Egri Vár és Szent István kapcsolatáról is, hiszen püspökséget alapított első királyunk Egerben és búcsújáró hely is volt hosszú időn keresztül. Végül is sokrétű a kultusz, hiszen Árpád-házi Imre királyunk is itt van eltemetve, és újabban nagyon sok megemlékezés van vele kapcsolatban is. Összességében mégis a leghíresebbek az 1552-es események és azok hatásai” - fogalmazott dr. Veres Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem docense.

A Múltidéző programjai a következő hónapokban is folytatódnak majd. A tervek szerint novemberben és decemberben is ipari örökségvédelmi témájú előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők.


371_0_t 371_1_t 371_2_t 371_3_t
371_4_t 371_5_t 371_6_t 371_7_t
371_8_t 371_9_t 371_10_t 371_11_t
371_12_t

 

Vissza