Hideg időjárás (képgalériával)2018. szeptember 26. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7364_0_300.jpgFagypont alatti hőmérsékletet mérhettünk ma reggel a város több pontján. Az autósoknak jégoldóval és kaparóval indult a nap, a gyalogosan útnak indulóknak pedig melegebb ruhák után kellett nyúlniuk. A hirtelen jött változás szervezetünket is megviselheti.

Nemrég még bőven húsz fok fölötti hőmérsékleti értékek jellemezték térségünk időjárását, és éjszakánként sem kellett fagyoskodniuk az ózdiaknak. Az elmúlt napokban azonban több hidegfront is elérte a régiót. A mai reggel jégoldóval és kaparóval indult az árnyékosabb helyen parkoló autósok számára.

„Nagyon nem készültünk fel erre a hirtelen hideg időjárásra. Én mindennap néztem az időjárás jelentést, meg a nyolc napos előrejelzést az interneten. Nem hittem a szememnek, de kénytelen voltam, mert az autóm itt állt  a parkolóba, és szép fehér volt a kékes színű autóm” - nyilatkozta Székely Józsefné.

Borsod megyében az utóbbi időszakot tekintve ma volt a leghidegebb. Az itt élők mínuszokra ébredhettek, a talaj menti fagy a város több pontján jellemző volt. A szakember szerint az ilyenkor szokásosnál jóval hűvösebb az idő.

„Ezekben a napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat, amelyet hideg és száraz levegő tölt ki. Olyannyira hideg ez a levegő, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest, mintegy nyolc fokkal van hidegebb. Tehát a minimum hőmérsékletek ma reggelre az országos átlagban általában plusz 1-2 fok között alakul. Egyébként olyan 9-10 fok szokott lenni szeptemberen. Borsod megyében is jellemzően mínusz 2, illetve plusz 4 fok között alakultak az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint” - mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A hirtelen jött lehűlés szervezetünket is megviselheti. A megbetegedéseket  megelőzhetjük házi praktikákkal, felkészíthetjük szervezetünket a hőmérséklet ingadozásának hatásaira. A megfelelő öltözködés mellett fontos a folyadékpótlás, leginkább meleg italok, teák fogyasztása ajánlott.

„Hirtelen ne menjenek a hidegből a melegbe. És próbáljanak otthoni körülmények között 21 fokban lenni, ami a testhőmérsékletnek megfelelő. Rétegesen öltözzenek, és mindenféle meleg ételek, italokat fogyasszanak. Az nagyon fontos” - fogalmazott dr. Sahin Fawaz Mahmoud, háziorvos.

A napsütés ellenére az időjárás csalóka, hiszen a szél fúj, a levegő pedig hideg. A  szülők rétegesen öltöztetik fel a kisgyermekeket, így még élvezhetik a jó időt a szabadban.

„Bent, a lakásban jó idő van, viszont ki kell hozni a gyerekeket. Úgyhogy nagyon sokat ki járunk délelőtt is délután is. Rétegesen öltöztetem őket igazából, mind a kettőn van egy-egy body, aztán arra egy vastagabb felső. De nekem szeretnek kint lenni, jobban mint bent” - mondta Kissné Horváth Mária.

A szakember szerint a következő napokban néhány Celsius fokos felmelegedés várható. Addig is ajánlott rétegesen öltözködni, és fokozottan odafigyelni a környezetünkben élő gyermekekre és idősekre.


364_0_t 364_1_t 364_2_t 364_3_t
Vissza