Hetven év (képgalériával)2018. szeptember 24. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/7349_0_300.jpgKibontakozás címmel nyílt meg Demes Ferenc László életmű-kiállítása a Digitális Erőműben. Ezzel együtt új kiállítóteret is avattak az intézményben. A művész hetven év munkáját hozta el a tárlatra, közöttük számos díjazott alkotást is megcsodálhatott a közönség. Köszöntőt Máger Ágnes festőművész mondott.

Számos változáson ment keresztül az elmúlt nyáron a Digitális Erőmű nagy csarnoka. A tér közepén eddig csak számítástechnikai tárlatot láthattak a betérők, most azonban egy teljesen megújult környezet fogadja őket. Az átformálásra Demes Ferenc László Kibontakozás elnevezésű életmű-kiállításának kapcsán derült fény. Bojtos Zoltán elmondta, hogy a tárlattal az intézmény is gazdagodott.

„Ez az új miliő, ami létrejött, ez is mutatja azt, hogy érdemes volt várni. Érdemes volt arra várni, hogy a Magyar Televízióból olyan díszletelemeket hozhassunk el, amely részletek most a kiállító tárlatunk részeként szerepelnek, illetve érdemes volt várni arra, hogy Demes Ferenc barátunk meglássa ezt a helyet, és megálmodja ilyennek, amilyen” - fogalmazott Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A kiállítást Máger Ágnes festőművész nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a tárlat darabjai bárhol a világon megállnák a helyüket. Ez egy olyan gyűjtemény, amelynek minden eleméhez úgy nyúl hozzá az alkotó, hogy hagyja, hogy az anyag maga is működjön. Nem akar beleerőltetni semmit.

„Ő egy nagyon sokszínű művész. Műfajilag is nagyon változatos, mert a kerámiától a szobrokon át, tehát a fémmegmunkáláson át fest is, iparművészeti dolgai vannak, és nagyon szép ékszereket is készít. Gyakorlatilag nincs olyan anyag, amihez Feri ne tudna hozzászólni, ne ébresztene benne gondolatot” - nyilatkozta Máger Ágnes, festőművész.

A művész elmondta, hogy hetven év alatt rengeteget alkotott, még mindig két életre való munkája van. Ezekből hozott most egy válogatást az ózdiaknak. Úgy tartja, hogy mindig a mondanivaló a lényeg, ennek rendel alá minden mást.

„Amikor alkot az ember, akkor megszűnt a világ. Tehát úgy mondják, hogy amikor nem csinál semmit a művész, az akkor is alkot, mert a fejében benne van. Ami a fejében van valami elképzelés, azt kell papírra vagy anyagba beletenni, és ez egy nagy kihívást jelent. Az életben sok olyan kudarc ért már, hogy nem sikerült elkészíteni azt, amit én láttam. De akkor félretettem, és egy jó hangulatban, hogyha előveszem, akkor biztos, hogy sikerülni fog” - mondta Demes Ferenc László, képző- és iparművész.

A kiállítás a Digitális Erőmű Őszi Mustra elnevezésű programsorozatának egyik eleme volt, amely nagy érdeklődésre tartott számot. A komplex rendezvény a szüreti időszakhoz kötődően hagyományteremtő céllal jött létre.


349_0_t 349_1_t 349_2_t 349_3_t
349_4_t 349_5_t 349_6_t 349_7_t
349_8_t 349_9_t 349_10_t
Vissza