Babák népviseletben (képgalériával)2018. szeptember 23. (vasárnap) 17:37 - Kultúranews/7348_0_300.jpgNépviseletes babákból nyílt kiállítás a Digitális Erőműben. Az Őszi Mustra, azaz a szőlő és a bor ünnepe alkalmából rendezett programsorozat részeként Id. Vass Tiborné és lánya, Döbör Istvánné gyűjteményének darabjait láthatják az érdeklődők. A tárlaton bepillantást nyerhetnek a palóc, lengyel, szlovák és más kultúrák népművészetébe a babákon keresztül.

A városi gyermeknap programsorozatának egyik elemeként a nagyközönség már láthatott egy tárlatot az Olvasó Protokoll termében. A látogatók szebbnél szebb játékokat nézhettek meg, amelyek Döbör Istvánné, Fodor Alexandra, Kovács Józsefné és Kőhalmi Márta otthonából kerültek az intézmény falai közé. Most az Őszi Mustra nevet viselő egész napos programsorozat keretében sorakoznak az apró játékok a Digitális Erőmű kiállító terében.

„Édesanyám öröksége a babák nagy része. A 70-es években, amikor mi kirepültünk, az öt gyermek a családi fészekből, akkor ő többet utazhatott. Több ideje volt, bejárta az országot, Soprontól Nyíregyházáig, Sóstóig, illetve a Bakony környékén és a Mátrában sokat üdültek. Mindenhol a szállodák aljában , illetve a népművészeti boltokban lehetett kapni ezeket a zsűrizett, tájjellegű babákat. Ő minden alkalommal meglepte magát egy-egy darabbal, majd mi később, amikor tehettük, ajándékba ezzel kedveskedtünk neki” - mondta Döbör Istvánné, gyűjtő.

A kiállítás megnyitóján Döbör Istvánné bemutatta személyes kedvenceit az érdeklődőknek. Köszöntő beszédében kitért arra is, hogy korábban felvehetett egy matyó népviseletet, ezáltal még közelebbről is megismerte a tájegység népi kultúráját. A közönség megtekinthette a gyűjtemény legelső darabjait is, amelyek közel 70 évesek.

„Nagyon-nagyon szépek. Ezért jöttem el, hogy megnézzem ezeket, mert én is szeretek ilyeneket készíteni. Egyik szebb, mint a másik” - fogalmazott Sulyok Istvánné.

A tárlaton nem csak magyarországi, de határon túli babák is helyet kaptak. A teremben közel 60 apró játék szerepelt. 


348_0_t 348_1_t 348_2_t 348_3_t
348_4_t 348_5_t 348_6_t 348_7_t
348_8_t 348_9_t 348_10_t 348_11_t
Vissza