Gyakorlatozó tűzoltók (képgalériával)2018. szeptember 21. (péntek) 19:00 - Híreknews/7341_0_300.jpgTűzoltóautók lepték el ma délelőtt az arlói fatelepet. Az egységek néhány perc alatt megérkeztek a riasztás helyszínére, ahol szakszerűen végezték el feladatukat. Persze nem történt baj, csupán gyakorlatoztak a helyi lánglovagok. A katasztrófavédelem munkatársai rendszeresen részt vesznek hasonló akciókban, hogy egy-egy éles bevetésen már minden zökkenőmentesen történjen.

Májusban egy ózdi étteremhez érkeztek a helyi tűzoltók. A lánglovagok akkor nem tűzhöz, vagy más, tényleges káresethez vonultak ki, hanem gyakorlatot teljesítettek. Éves kiképzési terv szerint dolgoznak, amelynek szerves részét képezik ezek az akciók.

„A gyakorlatok során a szakmai fogásokat nem az éles helyzetekhez mért tempóban, hanem egy átgondolt, rutint szerző mozdulatsorral hajtják végre. A szolgálatparancsnok, az ellenőrző elöljáró észrevételeivel segíti a szakmai munkát, ha szükség van rá egy-egy mozzanatot megismétlünk, és így készülünk fel” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Ilyen, úgynevezett begyakorló gyakorlatot évente többször is végeznek a tűzoltóság munkatársai. Az egyes helyszíneket úgy választják ki, hogy az a hétköznapjaiktól eltérő feladatokra készítse fel az állomány tagjait. Jellemzően ipari környezetben, magas épületekben, nagy tömegek befogadására alkalmas területeken, speciális ellátást nyújtó intézményekben is megfordulnak. Ma az arlói fatelep került a célkeresztbe. Itt főként asztalosipari termékeket készítenek, ezért fokozottan tűzveszélyes a helyszín. A tulajdonos azt mondja, hogy bár 1990 óta működnek, náluk még nem volt szükség éles beavatkozásra.
 
„Ha az ember egy kicsit figyel ezekre a dolgokra, akkor elkerülhetőek a tüzek. Lekopogom, hogy nem is volt olyan tűz itt, amely komoly kárt okozott volna. Itt főleg a lappangó tüzekre kell figyelni. Fűrészpornál, vagy kályhánál, ha a parázs kiesik, de hál' istennek megúsztuk eddig” - mondta Kovács Zoltán László, az Ó-Bükk Kft. ügyvezetője.

A gyakorlatokat minden esetben megelőzi egy úgynevezett helyismereti foglalkozás. Ennek keretében azokra a hiányosságokra is felhívják az állomány figyelmét, amelyek egy káresetnél problémaként előfordulhatnak. Ez azért fontos, mert rengeteg kérdés merülhet fel az épület sajátosságaiból adódóan. A szimuláció során szemléltető eszközökkel próbálják életszerűvé tenni a helyzetet, füstgépet használnak, villogó vörös fényt alkalmaznak. Amennyiben a helyszín nem teszi lehetővé, akkor füst-, illetve tűzhatást szemléltető zászlókat helyeznek ki.

Az állomány tagjai nemcsak ránk, hanem egymásra is vigyáznak, így egyiküknek az a feladata, hogy a csarnokban tartózkodó kollégái által viselt oxigéntartály szintjét figyelje. A szituációs begyakorló gyakorlatok lényege, hogy a történteket készségszintre tudják fejleszteni a beavatkozó állomány tagjai. Ezt követően kiértékelik a tapasztaltakat, amelyeket majd be tudnak építeni egy következő akcióba is.


341_0_t 341_1_t 341_2_t 341_3_t
341_4_t 341_5_t 341_6_t 341_7_t
341_8_t 341_9_t 341_10_t 341_11_t
341_12_t

 

Vissza