Ötnapos utazás (képgalériával)2018. szeptember 19. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/7333_0_300.jpgLengyelországi kiránduláson vett részt az Újváros Téri Általános Iskola tizennyolc diákja. A fiatalok meglátogatták a chorzów-i testvériskolát, ahol új barátságok születtek, de Zakopanéban és Katowicében is jártak. Az utazás az „Együtt, testvérként” program keretén belül valósult meg.

Egy két éven át tartó projektben, az „Együtt, testvérként” elnevezésű programban vesz részt az Újváros Téri Általános Iskola ötven diákja. Az intézmény testvériskolai kapcsolatot tart fenn egy szentesi és egy chorzów-i általános iskolával. Most a lengyelországi településre látogatott el tizennyolc újtéris fiatal. Az ötnapos utazás legfőbb célja a szemléletformálás volt.

„Össze tudja hasonlítani azt, hogy a mi iskolánk milyen, hogy működik egy másik iskola, aztán rájönnek arra, hogy rengeteg hasonlóság van, de a másik része inkább az, hogy barátokat szereznek” - mondta Kallóné Endrész Gabriella, kísérőtanár.

Az ilyen jellegű utazások arra is lehetőséget kínálnak, hogy akár életre szóló barátságok köttessenek. A gyerekek két napot töltöttek a testvériskolában. Főleg angolul beszélgettek egymással, de néhány szót egymás nyelvén is megtanultak.

„Nekünk is máshogy kellett velük beszélni, lengyelül köszöntünk, ők meg magyarul köszöntek nekünk, szóval ők is tanultak tőlünk egy kicsit” - nyilatkozta Soós Liliána.

„Megismerhettük a lengyel iskolában a gyerekeket. Nem beszélgettünk olyan sokat, de nagyon jó volt” - fogalmazott Vincze Áron.

A kirándulás során útba ejtették Zakopanét, illetve a Tátrát is megcsodálhatták. Sokan akkor jártak először a hegységben. Krakkóban például idegenvezetővel nézték meg a várost. Állatkertben és libegőzni is voltak, ez utóbbi is sokak számára újdonságnak számított.

„Nekem az tetszett a legjobban, amikor a városokban voltunk. Chorzów-ban, Zakopanéban és Krakkóban. Másabb volt a hangulat, mint itt, és nagyon tetszettek az épületek, illetve az is, amikor mászkáltunk a városban” - mondta Vincze Zoltán.

A program keretében legközelebb a szentesi testvériskolát látogatják meg, illetve nyárra egy balatoni tábort terveznek, amelyen Lengyelországból érkezett diákok is részt vesznek majd.


Képek forrása: Újváros Téri Általános Iskola

333_0_t 333_1_t 333_2_t 333_3_t
333_4_t 333_5_t 333_6_t 333_7_t
333_8_t

 

Vissza