Igazolatlan órák (képgalériával)2018. szeptember 18. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/7327_0_300.jpgAz egyik helyi bevásárlóközpont parkolójában lógott két fiatalkorú diák tanítási időben. Az Ózd Városi Rendészet munkatársai megállították őket, de nem tudtak magyarázattal szolgálni, hogy miért lófrálnak ott az iskolapad helyett. A két tanulót végül a rendőrök kísérték vissza az intézménybe. A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumra például nem jellemzőek az igazolatlan órák, sőt az elmúlt évhez képest húsz százalékkal csökkent ezek száma.

A Városi Rendészet munkatársai kiemelten kezelik az iskolák környékét, főleg a reggeli és a délutáni órákban lehet velük találkozni. Jelenlétük elsősorban közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési célból fontos, de más dolgokban is lehet rájuk számítani. A napokban arra is volt példa, hogy iskolaidőben fiatalkorúak szülői felügyelet nélkül egy ózdi bevásárlóközpont területén töltötték idejüket. Az esetre most a rendészek figyeltek fel, de előfordult már olyan is, hogy lakossági bejelentés érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban.

„Intézkedés alá vontuk őket, kérdéseikre adott válaszaikban ellentmondásba keveredtek, ezért értesítettük a rendőrséget. Kiderült, hogy iskolakerülők, tehát engedély nélkül tartózkodnak az intézmény területén kívül, így őket visszaszállították az oktatási intézménybe, és a pedagógusoknak átadták őket” - mondta Bárdos Gellért, az Ózd Városi Rendészet közterület-felügyelője.

„A tanuló az iskola épületét a tanítás befejezéséig engedély nélkül nem hagyhatja el!” - ez a felirat olvasható a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium bejáratának belső ajtajára kifüggesztve. Bár az idejáró diákok többségének ez a gondolat meg sem fordul a fejében.

„Én személy szerint még egyszer sem lógtam, nem vitt rá a lélek. Szívesebben ülök itt az iskolában és tanulok a többiekkel. Értelmetlen dolognak tartom az egészet” - nyilatkozta Szalka Nóra, 11/E osztályos tanuló.

„Én sosem lógtam még, igazából alkalmam sem lenne rá, mivel nyolctól vagyok tanköteles, de én már hét órától itt vagyok, hiszen fontosnak tartom a mindennapi edzést, és nincs olyan nap, hogy kihagynám, így idő előtt itt vagyok” - fogalmazott Veres Adonisz, 11/E osztályos tanuló.

A mintegy négyszáz tanulót számláló intézményben az egy főre eső igazolatlan hiányzások száma nem haladja meg a három órát, és ezek többsége is mindössze késésekből tevődik össze. A kulcs a motiváció, és az itt dolgozó pedagógusok mindent meg is tesznek ennek érdekében.

„Nyilván el kell különíteni a szakképző és a közismereti évfolyamokat, itt 9-12. évfolyamig ez a szám még alacsonyabb. A feljebb lévő évfolyamokon ez a szám picit magasabb, így jön ki ez a három alatti érték. A tavalyi évhez képest is csökkent az igazolatlan órák száma, körülbelül 20%-kal. A digitális napló sokat segít, hogy pontosan tudjunk adminisztrálni” - mondta Hajdú Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Az intézmény igazgatója szerint a lógásnak több oka is lehet, mint például egy szerelem, vagy ha rossz társaságba keveredik a tanuló, de ilyen tényező a rendezetlen családi körülmény is. Harminc óra. Maximum ennyi igazolatlan hiányzással rendelkezhet egy diák, persze addig amíg eljut valaki idáig, kiértesítik a szülőket is, így próbálják megelőzni az osztályozóvizsgát, vagy az esetleges évismétlést. A nem tanköteles korúaknál viszont kimaradás is elképzelhető. A városi televízió szerkesztősége több iskolát is megkeresett a téma kapcsán, de felvetéseikre nem kívántak reagálni, pedig információik szerint az iskolakerülés és a magas számú igazolatlan órák száma jelentős méreteket ölt városunkban is.


327_0_t 327_1_t 327_2_t 327_3_t
327_4_t 327_5_t 327_6_t 327_7_t
327_8_t 327_9_t
Vissza