Indokolatlan segélyhívás (képgalériával)2018. szeptember 13. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/7314_0_300.jpgTöbb mint egy tucat rendőr és tűzoltó keresett egy arlói fiatalt, aki közben otthon unatkozott és az okosórájával indított segélyhívást. Az egyenruhások három órán át kutatták a fiatalt a település temetője felett lévő bozótos domboldalon. Az eset nem egyedi. Évente több száz valótlan bejelentés érkezik a hatóságok felé. Ezek a hívások amellett, hogy jelentős anyagi kárt okoznak, emberéleteket is veszélyeztetnek.

Hétvégén Arlóban, a temető feletti területre vonultak ki a helyi egyenruhások. Az esti órákban a megyei rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjában csörgött a telefon. A hívó fél magát nyolc évesnek vallotta, és azt állította, hogy eltévedt a bozótos domboldalon. A rendőrök néhány percen belül a helyszínre érkeztek. A hatóság emberei az elveszettnek hitt fiatalt többször hangosan szólították a járőrautóból, bekapcsolták a szolgálati kocsi fényhídját is, azért, hogy a fiú a sötétben hamarabb megtalálja őket. A gyermek végig telefonos kapcsolatban állt a zsarukkal, és azt mondta nekik, hogy bár látja őket, de fél és nem tud odamenni.

„Gyakorlatilag már több mint egy tucat rendőr és katasztrófavédelmis kolléga dolgozott azon, hogy megtalálják a bejelentőt. Ez nem vezetett eredményre. Azonban a későbbiekben azon felül, hogy a helyszínen végezetek kutatást a kollégáim, a település lakói is érdeklődtek. Találtak egy másik fiatal fiút, akit igazoltattak, beszélgettek vele, és lejátszották neki tulajdonképpen azt a hangfelvételt, ami a bejelentésről szólt. Ez a fiú megismerte a hangot, hogy ki lehet az. A járóőrök elmentek az adott gyermeknek a lakcímére is. Ott kiderült, hogy a fiú nem tűnt el, hanem ő otthonról egy okosórával a kezén tette meg a bejelentéseket. Gyakorlatilag valótlan bejelentést tett” - mondta Janasóczki Attila, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Sokszor halljuk és látjuk a mentők, tűzoltók és a rendőrség munkatársait a városban, hogy sietnek egy-egy esethez. Megkülönböztető jelzéssel közlekedni nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá.

A rendőrség, tűzoltóság, illetve a mentők munkatársait csak akkor hívjuk ki, ha ténylegesen baj van, hiszen az emberélet csak másodperceken múlhat. Aki a hatóságnál vagy közfeladatot ellátó szervnél vészhelyzetről vagy rendzavarásról valótlan bejelentést tesz, az szabálysértést követ el. Akinek valótlan bejelentés miatt a szabásértési felelősségét a bíróság megállapítja, az szabálysértési elzárással vagy pénzbírsággal is sújtható.

Évente több száz olyan eset van, amikor kiderül, hogy a hívó csupán heccből telefonál. Ezzel jelentős anyagi terhet rónak a hatóságokra, viszont ha bizonyítást nyer, hogy a bejelentő csak szórakozott, úgy neki kell majd megfizetnie a felmerülő költségeket.


314_0_t 314_1_t 314_2_t 314_3_t
Vissza