Veszélyes időszak2018. szeptember 12. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7312_0_300.jpgSzeptember elejével most is megkezdődik a szarvasok násza, vagyis a szarvasbőgés. A nagytestű emlősök ebben az időszakban kevésbé figyelmesek, és könnyen találkozhatunk velük az úttesten sötétedés és pirkadat között. Az autósoknak ilyenkor érdemes figyelniük, hiszen a kifejlett állatok súlya elérheti akár a háromszáz kilogrammot is, így komoly veszélyforrást jelenthetnek.

2017 februárjában Rábahídvég mellett ütközött össze egy terepjáró egy szarvasbikával. Ebben az időben zajlik a párosujjú patások párzása. Ekkor érdemes figyelni, hiszen a legváratlanabb helyeken is találkozhatunk szarvasokkal.

„Ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy az egyébként félénk állatok egy felfokozottabb állapotban vannak, így figyelmetlenebbek. Ennek következtében olyan helyeken is feltűnhetnek a lakott területen kívül, ahol egyébként valószínűleg nem találkoznánk velük. Ebben az időszakban a megszokott bőgési helyeket keresik fel az állatok, de ahogy mondtam, olyan helyeken is feltűnhetnek, ahol egyébként nem” - mondta Sike László, vadász.

Mivel az éjszakai hőmérséklet már majdnem minden nap 15 fok alá csökken, nemcsak a vadakkal történő találkozás, de a megváltozott útviszonyok miatt is érdemes figyelmesnek lenniük az autósoknak. Ha mégis megtörténik a baj, számíthatunk a megfelelő szervek segítségére.

„Fontos a megfelelő sebességválasztás a vadveszély tábla hatálya alatt, illetve azon túl is. Bárhol előfordulhatnak az úttestre szaladó rókák, szarvasok és egyéb vadak. A legfontosabb az, ha balesetet szenvedünk, hogy értesítsük a rendőrséget és a megfelelő vadásztársaságot” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A szarvasok násza a vadászat szempontjából az év egyik legkiemelkedőbb időszaka. Aki szeptemberben elhagyja a várost és kimozdul a természetbe, akár azt is megcsodálhatja, ahogy a több száz kilogrammos bikák egymásnak feszülnek a tehenek kegyeinek elnyeréséért.

A kép illusztráció.

Vissza