Új esetkocsi (képgalériával)2018. szeptember 7. (péntek) 19:00 - Városnews/7295_0_300.jpgÚjabb mentőautóval gazdagodott az Ózdi Mentőállomás flottája. Az új gépjármű értéke meghaladja az 50 millió forintot. Az esetkocsit az Országos Mentőszolgálat biztosította. Tavaly ősszel már érkezett egy hasonló, így baj esetén 3 új, jól felszerelt és korszerű kocsi is az ózdi mentősök rendelkezésére áll.

Tavaly novemberben egy új mentőautóval gazdagodott az Ózdi Mentőállomás gépjárműparkja. Akkor egy Mercedes Sprintert kaptak a helyi életmentők. Korábban az országos média arról számolt be, hogy az országban, illetve városunkban sem megfelelő néhány esetkocsi állapota. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az idei év beszerzései révén várhatóan ezeket lecserélik. Ez a folyamat már megkezdődött, ma kora délután pedig megérkezett Miskolcról a második új gépjármű is.

„A mostani esetkocsi pedig váltókocsi lesz, ami azt jelenti, hogy 24 órában fogja a lakosság segítségét szolgálni. Jelenleg öt kocsival üzemelünk, jelen pillanatban csak néggyel, az ötödik vasárnap fog visszaérkezni Aggtelekről. Hétfőtől újra öt kocsival fogunk dolgozni. Az új esetkocsi érkezése nagyban segítette azt, hogy az eddigi életkor nagyon lecsökkent. Gyakorlatilag egy négy, egy fél éves és egy új autó, illetve még két 12 éves kocsi áll rendelkezésünkre” - mondta Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

A két idősebb mentőkocsit hamarosan leselejtezik, így nemsokára a teljes járműpark új, sárga Mercedes típusú autókból fog állni. A mentőállomás dolgozóinak ezentúl könnyebb feladatuk lesz, városunk lakói pedig gyorsabb és biztonságosabb ellátásra számíthatnak, hiszen ebben a járműben is számos új fejlesztés megtalálható. Elrendezés tekintetében másabb a belső tér a régiekhez képest, hiszen a tervezők folyamatosan kapcsolatban állnak a mentőállomások munkatársaival, és visszajelzéseikre alapozva igyekeznek olyan belső teret kialakítani, amely ideális mind az ellátók, mind a betegek számára. Az új esetkocsi értéke meghaladja az 50 millió forintot. A nullkilométeres autót Hajduk Zoltán hozta el Miskolcról.

„Jó élmény volt ezt az autót idehozni Ózdra, mivel ismét gazdagodtunk egy új autóval. Kicsivel másabb, mint a régi esetkocsink. Vezetésben egy picit masszívabb az autó, köszönhetően a légrugónak. Kicsit masszívabb a futóműve, ugye elég nehéz a súlya az autónak. Próbálták egy picit betegbaráttá tenni. Annyival másabb még ez az autó, hogy elöl három ülés van, nem pedig kettő” - nyilatkozta Hajduk Zoltán, gépkocsivezető.

A három ülésre azért volt szükség, hogy az orvostanhallgatók közelebbről is betekintést nyerhessenek a mentősök mindennapjaiba. A gépjárműben új táskák is helyet kaptak, amelyeknek anyaga strapabíróbb. Letisztultabb lett a külső dizájnja, illetve felkerült rá egy új matrica is, amely a Szív City elnevezésű alkalmazáshoz kapcsolódik. Ennek lényege, hogy aki letölti telefonjára az applikációt, és jártas az újraélesztésben, az segíthet rosszul lévő embertársán. Az alkalmazás 500 méteres körzetben észleli a bajt, majd üzenetben értesíti a legközelebb lévő személyt.


295_0_t 295_1_t 295_2_t 295_3_t
295_4_t
Vissza