Jeles esemény (képgalériával)2018. szeptember 6. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/7290_0_300.jpgMásodik alkalommal tartottak tanévnyitót a Tiszti Kaszinó tükörtermében, a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán. Ebben az esztendőben közel húsz hallgató kezdheti meg itt tanulmányait. Ők már három szak közül választhattak. Az ünnepségen az felsőoktatási intézmény vezetői mellett a város képviselői is részt vettek. Emellett azok a piaci szereplők is megjelentek, akik a későbbiekben munkát biztosíthatnak majd a diplomát szerzett szakemberek számára.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület díszőrség állításával vette kezdetét a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatának tanévnyitója. Az első köszöntő beszédet dr. Horváth Zita intézte a hallgatókhoz. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a vidéki felsőoktatási intézményekre nagyobb felelősség hárul, mint a fővárosiakra. Ha egy terület értelmiség nélkül marad, akkor jövője igazából nincsen.

„Ennek a kis országnak az egyedüli felemelkedési lehetősége abban van, ha fiatalok tanulnak. Nincs más lehetőségünk. Kodály Zoltán írta valahol: kis ország vagyunk, nem engedhetjük meg a műveletlenség luxusát. Szerintem ez így is van. A mi legnagyobb erőforrásunk és értékünk a tudomány, valamint a kultúra. Azt gondolom, hogy minden fiatal, aki egyetemen tanul tovább, valamit hozzátesz ennek a nemzetnek a felemelkedéséhez” - fogalmazott dr. habil Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Az ünnepélyes ceremónián a Miskolci Egyetem több vezetője is megjelent. Prof. Dr. Torma András elmondta, hogy ők nem egy diplomagyárat szeretnének üzemeltetni, hanem egy olyan intézményt, amelyet kézzelfogható tudás birtokában hagynak el a friss szakemberek. A hallgatókhoz intézett mondandójában kiemelte, hogy legyenek büszkék arra, hogy az egyetemhez kapcsolódhatnak.

„Most egy mérföldkőhöz érkezett nemcsak a Miskolci Egyetem, éppen a hetvenedik születésnapunk alkalmából, hanem Önök is egy új állomáshoz érkeztek. Önöket felvettük Magyarország egyik legrégebben működő felsőoktatási intézményébe, a Miskolci Egyetemre. Ezzel egy teljesen új világ nyílik meg Önök előtt” - emelte ki beszédében Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

A magyar gazdaság fejlődik és az ország is fejlődik – így kezdte mondandóját Riz Gábor. Úgy fogalmazott: az egyetem ékes bizonyíték arra, hogy miért érdemes Ózdon maradni. A cégeknek ugyanis felkészült, biztos szakmai alapokon nyugvó munkaerőre van szüksége.

„Örülök, hogy a nagy cégek részéről is van jelen képviselő, hiszen ők a bizonyíték arra, hogy van miért Ózdon maradni. Van miért támaszkodni az ózdi munkaerőre, mert az ózdi munkaerőre lehet számítani. A hagyományos ágazatokban, mint a kohászat és az új, például elektronikai ágazatokban is lehet számítani Ózd és térsége lakosságára. Ezt nagyszerűen bizonyítják a multicégek is” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Ózd város polgármestere elmondta, hogy munkaerőhiány tapasztalható a térségben. A Miskolci Egyetem olyan emberek képzését valósítja meg, akik életben tartják a várost, és lehetőséget biztosítanak a további fejlődésre.

„Itt közös cél és közös érdek lebegett mindenkinek a szeme előtt, hogy a vidéki felsőoktatást erősítsük jelesül Ózdon. Abban a térségben, ahol nagyon nagy szükség van a kiművelt emberfőre, és nagy szükség van arra is, hogy ne menjenek el a városból. Most már lehetősége van mindenkinek arra, hogy 18 éves kora után, mikor az érettségit letette, Ózdon maradjon, és itt tervezze a jövőjét” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az ÓMI Zenés Színház társulatának három tagja színvonalas produkcióval örvendeztette meg a jelenlévőket. Az elsősök a tükörteremben ünnepélyes fogadalmat tettek, ezután a karok dékánjai fogadták hallgatókká őket, végül Janiczak Dávid polgármester ajándékot adott át az egyetemistáknak.


290_0_t 290_1_t 290_2_t 290_3_t
290_4_t 290_5_t 290_6_t 290_7_t
290_8_t 290_9_t 290_10_t 290_11_t
290_12_t
Vissza