Felnőttképzés a Bródyban (képgalériával)2018. szeptember 6. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/7288_0_300.jpgIdén több felnőttképzéssel is bővült az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumának oktatási palettája. Ebben az évben újdonságnak számít, hogy esti tagozaton emelt szintű gyakorló ápoló, autóbusz- és tehergépkocsi-vezetői képzés is indult. Az intézmény egyébként 2015 óta folyamatosan részt vesz a felnőttoktatásban.

Hozzávetőleg 70 diák tanulhat esti tagozaton az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumában. Háromféle kurzus közül választhattak a jelentkezők: az intézményben emelt szintű gyakorló ápoló, autóbusz- és tehergépkocsi-vezető képesítést szerezhetnek. A képzések mindegyike államilag finanszírozott. Míg az ápolónak tanulók az Almási Balogh Pál Kórházban tölthetik a szakmai gyakorlatot, a járművezetők a Miksztai Autósiskolával állapodtak meg. A diákok egyébként tanulói szerződést kötöttek a gyakorlati helyekkel.

„Tehát az iskolarendszerű oktatásról beszélünk, ahol bizonyítványt kapnak a szakmai papír mellett, egyáltalán nem tanfolyam jellegűek ezek a képzések” - mondta Deklava Mariann, az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője.

Az esti rendszerű képzés alkalmazkodik a tanulók munkahelyi, családi vagy egyéb elfoglaltságához. Az autóbusz- és tehergépkocsi-vezetői oktatáson 14-14 fő vesz részt, akiknek hetente kettő, illetve három alkalommal van órájuk. A kurzus első részében az elméleti, míg a második felében a gyakorlati alapokat sajátítják el a diákok. Ők egyébként ösztöndíjat is kapnak.

„Nekem a nagyapám is buszsofőr volt, én megígértem neki, hogy meg fogom én is csinálni ezt a jogosítványt. Illetve tavaly elhatároztam, hogy mindenre meg szeretném csinálni igazából a jogosítványt” - nyilatkozta Cselkó Balázs.

A autóbusz- és a tehergépkocsi-vezető kurzuson tanulók fél év után már bizonyítványt is kapnak, így ők ezzel a papírral korábban elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon. Az ápolói oktatáson jelenleg 17-en vesznek részt, de az iskola még várja a jelentkezőket erre és az érettségit adó esti képzésre is. További információk elérhetők a Szakképzési Centrum honlapján.


288_0_t 288_1_t 288_2_t 288_3_t
288_4_t
Vissza