Ködös időjárás (képgalériával)2018. szeptember 6. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/7287_0_300.jpgAz ősz beköszöntével egyre inkább ködös időre, nyálkás utakra számíthatunk. A közlekedésben résztvevőknek fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságra. Főleg azok vannak veszélyben, akik járművei nincsenek felkészítve a megváltozott időjárási körülményekre. Gyalogosan vagy kerékpárral is érdemes elővigyázatosabbnak lenni.

Most már szinte minden reggel ködre, párás időjárásra ébredhetünk. Ez nemcsak hangulatunkat befolyásolja, de a látási viszonyokat is. Ha a közlekedést nézzük, a rövidebb távok belátása számos veszélyhelyzetet rejt magában. Ebben nem kizárólag az autósok érintettek, a gyalogosok és a kerékpárosok számára is adódhatnak olyan helyzetek, amelyeket csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak kivédeni. A gépjárművezetők esetében több íratlan szabályt is érdemes betartani.

„A ködös, csúszós időjárásra tekintettel legfőképpen jól válasszuk meg a sebességet. A megfelelő gumiabroncs megválasztása is nagyon fontos, illetve kerüljük a gyors haladást, kerüljük az előzést. Oda kell figyelni az úton fennálló akadályokra, ide értve például a kerékpárosokat, lovasfogatokat, illetve egyéb olyan akadályokat, amiket nem láthatunk ebben az időben” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A sebesség helyes megválasztása mellett fontos kitérni a gépjármű műszaki állapotára is. Korlátozott látási viszonyok esetén nemcsak látni, látszani is kell. Indulás előtt érdemes bemelegíteni az autót, hogy a párásodás megszűnjön, illetve meg kell vizsgálni a fényszórókat: a jó világítás elengedhetetlen ahhoz, hogy már messziről észrevegyenek minket. Vezetéstechnikai szempontból is óvatosabbnak kell lenni.

„Nagyon fontos a hirtelen kormánymozdulatok és a fékezés elkerülése. Kellő óvatossággal, előretekintve vezessünk, és akkor ezeket el tudjuk kerülni. Próbáljuk a megcsúszás mértékét a minimálisra szorítani. Egy hirtelen kormánymozdulattal elindulhat az autó fara, kifaroláshoz vezethet, illetve egy erősebb fékezéskor a nedves útburkolaton vagy levélhulláskor a leveleken másképp tapad az autó” - fogalmazott Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola irodavezetője, gépjárművezető szakoktatója.

Azoknak, akik motorral, kerékpárral vagy gyalog közlekednek, szintén szem előtt kell tartaniuk néhány szabályt. Két keréken elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelések használata, illetve a KRESZ ismerete, gyalogosan pedig mindig győződjünk meg arról, hogy ha átmegyünk az úton, a közeledő autó szükség esetén biztosan meg tud állni. Nedves úton a fékút is hosszabb lesz. Minden irányba nézzünk szét, és ne lépjünk ki hirtelen az úttestre. Fél perc várakozás is életet menthet.


287_0_t 287_1_t 287_2_t 287_3_t
287_4_t 287_5_t 287_6_t 287_7_t
Vissza