Náthás időszak (képgalériával)2018. szeptember 5. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7285_0_300.jpgEgyre többen keresik fel háziorvosukat náthás, megfázásos tünetekkel. A borongós, változékony őszi időjárás kedvez a felső légúti betegségeknek. Ilyenkor gyorsabban terjednek a vírusok, ezért célszerű szervezetünket időben felkészíteni a védettségre. A betegségek megelőzésével ráadásul a gyógyszerek árát is megspórolhatjuk.

Az elmúlt hetekben sokat változott az időjárás az egész országban, így térségünkben is. Városunkban a reggeli és a késő esti órákban egyre gyakoribb a ködös, párás levegő. A lehűlés a betegségeknek is kedvez, többen keresik fel háziorvosukat különböző légúti panaszokkal. Az iskolakezdés után a közösségben a gyerekek hamar megfertőződnek, jellemző a láz, a köhögés és az orrfolyás, orrdugulás. Az egyik helyi rendelőben is sorban váltották egymást a páciensek.

„Az iskolai év kezdetével a háziorvosi rendelőkben megnő a betegforgalom. Ez így volt húsz évvel ezelőtt is, napjainkban is és valószínűleg a jövőben is így lesz. A közösség szerepével magyarázható. Elsősorban a felső légúti megbetegedésének a számának növekedése várható. Ezen belül is a vírusos megbetegedések, vírusos infekciók emelkedése. Ezzel egyenes arányban a szövődmények száma is növekedni fog várhatóan” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Ebben az időszakban jellemzőek a hányással, hasmenéssel járó vírusos panaszok. A változékony időjárás nagy hatást gyakorol a keringési és ízületi problémákkal küzdőkre is. A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős része elkerülhető. A megfelelő táplálkozással, vitaminban gazdag ételek fogyasztásával és a szervezet szükségletét fedező folyadékbevitellel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

„Szerintem az orvost akkor kellene felkeresni, amikor makacs, magas láz van, illetve ha elhúzódnak a tünetek. Általában 3-4 nap alatt ezek megszűnnek maguktól. Amúgy is az immunrendszerünk védekezik. Nagyon fontos dolog még, hogy antibiotikumot senki ne vegyen be magától, csak orvos utasítására vegye be ezeket. Amikor magas láz van, akkor biztos, hogy felülfertőződött, bakteriális fertőzés jelentkezik” - fogalmazott dr. Sahin Fawaz Mahmoud, háziorvos.

A megelőzés érdekében a szakemberek azt javasolják, kerüljük a tömeget, a zsúfolt tereket. Akinek iskolai vagy munkahelyi kötelezettségei miatt mégis egész nap emberek között kell tartózkodnia, gyakori kézmosással, a higiéniai szabályok betartásával védekezhet.


285_0_t 285_1_t 285_2_t 285_3_t
Vissza