Rendőrkézen a csaló2018. augusztus 27. (hétfő) 19:00 - Rendőrségnews/7254_0_300.jpgTizenöt percen belül elfogták a rendőrök azt a fiatal ózdi férfit, aki önmagát a Tigáz munkatársának kiadva próbált pénzt kicsalni egy idős asszonytól. Mivel terve nem sikerült, ellopta a sértett telefonját. D. Sándornál megtalálták az ellopott készüléket, amelyet lefoglaltak, és hamarosan vissza is adják jogos tulajdonosának.

Az egyik Szent István úti társasház kapucsengőjén csöngetett néhány nappal ezelőtt D. Sándor. A 22 éves ózdi férfi úgy jutott be az egyik lakásba, hogy magát a Tigáz munkatársának adta ki. Az ott lakó 69 éves asszony jelezte, hogy nincs bevezetve a gáz, így nem is hajlandó kifizetni a kért összeget. A csaló azonban elterelte az idős hölgy figyelmét, és ellopta mobiltelefonját.

„Huszonkét éves ózdi fiatalember ellen indult eljárás lopás vétség elkövetése miatt az Ózdi Rendőrkapitányságon. A Tigáz munkatársának kiadva magát bement egy helyi társasház egyik lakásába. A hetvenéves sértett figyelmetlenségét kihasználva mobiltelefonját eltulajdonította” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az ózdi rendőrök tizenöt percen belül elfogták a gyanúsítottat, akinél megtalálták az ellopott mobiltelefont. A készüléket hamarosan visszaadják jogos tulajdonosának. A hasonló esetek egyébként gyakorinak számítanak. A csalók akár valamely szolgáltató munkatársának is kiadhatják magukat, de vannak, akik kötelező ablakcserére, vagy műanyag nyílászárók karbantartására próbálják rábeszélni a kiszemelt áldozatot. Elsősorban időseket vagy egyedül élőket keresnek. Az általunk megkérdezett ózdiak többsége elővigyázatos.

„Meggyőződök róla, hogy ki az a személy, igazolványt is kérek tőle. Megkérdezem, hogy kit keres, milyen ügyben jött” - nyilatkozta Kállai Sándor.

„Én mindig szoktam kérni, hogy mutassanak már valamit. Általában kisgyerekek részére kérnek, és nem tudnak semmit felmutatni. Volt olyan tavaly, hogy elmentek. Vagy éppen itt az utcán, képeslapokkal. Akkor is kisgyerekekre hivatkoztak. Nagyon csúnya dolognak tartom, hogy visszaélnek ezzel” - fogalmazott Berki Jenőné.

A rendőrség is azt tanácsolja, győződjünk meg arról, hogy a szolgáltató munkatársa hiteles okmánnyal tudja magát igazolni. Nemcsak az elővigyázatosság a fontos, hanem az is, hogy odafigyeljünk egymásra, a környezetünkben élőkre.

A kép illusztráció.

Vissza