Befolyás alatt2018. augusztus 17. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/7225_0_300.jpgÚjabb ittas vezetővel szemben intézkedtek az ózdi rendőrök. A férfit ráadásul korábban hasonló jogsértés miatt már megbüntették, most is eltiltás hatálya alatt vezetett. Idén már több mint ötven hasonló esetben jártak el a rendőrök, pedig alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt vezetni nemcsak veszélyes, de komoly szankciókkal is jár.

A Zrínyi Miklós úton vonták intézkedés alá az ózdi rendőrök azt a férfit, akiről a szondáztatás során kiderült, hogy az autóvezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott. Az igazoltatás és az adatok lekérdezése során azonban kiderült, hogy nem ez az egyetlen kihágás, amit elkövetett, ráadásul a közelmúltban volt is már hasonló ügye.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság közterületi állományának dolgozói intézkedés alá vontak egy ózdi férfit. A vele szemben alkalmazott légalkoholszint-mérő készülék pozitív eredményt mutatott. Előállítását követően megállapították, hogy a személy vezetői engedéllyel nem rendelkezik, mivel azt tőle korábban hasonló eset miatt elvették” - mondta az üggyel kapcsolatban Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A férfit ezt követően előállították, majd szabálysértési őrizetbe vették. Ez háromnapos elzárást jelent, és pénzbírságra is számíthat. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai idén már több mint ötven hasonló esetben intézkedtek – ebben a számban nemcsak az autósok, hanem a motorosok, segédmotorosok és kerékpárosok is benne vannak. Pedig az ittas vezetés nemcsak veszélyes, de komoly szankciókkal is jár. Magyarországon évek óta zéró tolerancia van érvényben.

A különböző alkoholtartalmú italokat eltérő idő alatt bontja le a szervezetünk. Ebben többek közt életkorunknak és testsúlyunknak is fontos szerepe van. A lebomlási időről tájékoztató adatokat bárki találhat az interneten. A legjobban azonban akkor járunk el, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, ha tudjuk, belátható időn belül a volán mögé kell ülnünk.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt feladatának tekinti az ittas vagy bódult állapotban közlekedő autósok kiszűrését. Rendszeresen tartanak átfogó közlekedésrendészeti akciókat, és az úgynevezett finn módszert is alkalmazzák. Ilyenkor elsősorban a szondáztatásra helyezik a hangsúlyt, az adott útszakaszon az összes elhaladó autóst alkoholtesztnek vetik alá. Így néhány óra alatt akár több ezer sofőrt is ellenőrizni tudnak.

A kép illusztráció.

Vissza