Kellemetlen tünetek (képgalériával)2018. augusztus 15. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7216_0_300.jpgJavában tart az allergiaszezon. A magyar lakosságnak legalább harmadát érinti a betegség, és számuk évről évre növekszik. Jelenleg is magas a pollenterhelés, a tünetek okozói között a parlagfű és a fekete üröm szerepel a legnagyobb koncentrációval. Az arra érzékenyek többféle gyógyszerrel, valamint szem- és orrcseppekkel is védekezhetnek.

Tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés – csak néhány az allergia tünetei közül. A meleg időjárás kedvez a polleneknek, így az elmúlt hetekben a levegőben található apró részecskék tartalma megnövekedett. Térségünkben a csalán, üröm- és kenderfélék virágpora közepes-magas koncentrációban van jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma is a magas-nagyon magas tartományban alakul. Ezekre sokan érzékenyek. Akiknél már kialakult az allergia, többféle gyógyszerrel enyhíthetik a tüneteket, és védekezhetnek szem- vagy orrcseppel is.

„Kétféleképpen lehet védekezni. Legfontosabb a megelőzés, és az allergént kiiktatni. Szabadban nem szabad sokat tartózkodni. A ruhákat, ágyneműket át kell mosni többször, a megelőzés a fontosabb” - fogalmazott dr. Sahin Fawaz Mahmoud, háziorvos.

Az Országos Közegészségügyi Intézet figyelmeztetése szerint a héten nagyon magas a parlagfű koncentrációja a levegőben. Sokan allergiásak a különböző pázsitfűfélékre, de akad olyan is, aki a nem természetes anyagokra érzékeny.

„Az illatanyagokra vagyok allergiás és a perubalzsamra” - nyilatkozta Mihály Klára.

„A porra vagyok allergiás, meg egyéb ilyen dolgokra. Több mindenre szedek is gyógyszert, és használok pumpát is” - mondta Vaszlik Istvánné.

„Én nem vagyok allergiás, eddig még nem vettem észre. Nem is voltam még orvosnál ezzel. Sajnos más bajom van” - fogalmazott Korbély Jánosné.

A legtöbb allergiás panaszt okozó parlagfű virágpora évről évre nagyobb koncentrációban fordul elő. Virágzásuk július közepétől szeptember végéig tart.


216_0_t 216_1_t 216_2_t 216_3_t
216_4_t 216_5_t
Vissza