Őz a raktérben2018. augusztus 14. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/7207_0_300.jpgElhullott őzet próbált ellopni egy ózdi férfi. Az autójával hazafelé tartó gyanúsított Putnok közelében, az úttest szélén találta az elütött vadat. Betette furgonjának rakterébe, majd folytatta útját. Otthonától nem messze azonban a rendőrök igazoltatták, és megtalálták nála az állat tetemét. Ellene lopás miatt indult eljárás.

Egy táblai utcában állították meg a rendőrök azt a furgont, amelynek vezetője az intézkedés közben gyanúsan kezdett viselkedni. A fiatal férfi a 26-os főúton tartott hazafelé, amikor az úttest szélén egy elhullott őzet talált. Az állatot vélhetően korábban elgázolták, majd otthagyták. A gyanúsított megállt, és betette a vadat a furgon rakterébe, ezzel azonban bűncselekményt követett el.

„Eljárás indult egy ózdi férfival szemben, akit egy rutinellenőrzés alkalmával a közterületi állomány megállított, és intézkedés alá vont. Gyanúsan viselkedett, ezt követően a gépjárművet kollégáim átvizsgálták. Csomagterében egy elhullott őzbakot találtak, amellyel a gépjármű vezetője nem tudott elszámolni. Később beismerte, hogy az út szélén találta, megpróbálta eltulajdonítani, és szerette volna feldolgozni az őzbakot” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az elütött vagy elhullott őz begyűjtése lopásnak számít. A vadak ugyanis a magyar állam tulajdonát képezik, őket a vadásztársaságok gondozzák, nevelik, gazdálkodnak a vadállománnyal. Vadütközés esetében a sofőrnek az illetékes rendőrkapitányságot kell értesítenie. Aki elhullott állat mellett halad el, annak nincs ilyen kötelezettsége, de haza ő sem viheti a tetemet. A rendőrség felveszi a kapcsolatot a területen működő vadásztársasággal, amelynek szakemberei elszállítják az állatot. Az autós kártérítésre nem számíthat, igaz neki sem kell az elgázolt vadért fizetnie. Az erre vonatkozó szabályok a közelmúltban módosultak.

„Jogszabályváltozás következtében a vadászat a veszélyes üzemek közé került. A jogszabályok szerint két veszélyes üzem találkozásakor mindenki a saját kárát állja. Innentől kezdve a gépkocsi-tulajdonos a saját kárát, a vadásztársaság pedig a vadban okozott kárt kell, hogy állja a saját részéről” - fogalmazott Leniczki Attila, az Ózdi II. Rákóczi Ferenc Vadásztársaság elnöke.

A vadásztársaságok egyébként rendszeresen gondoskodnak a vadveszélyt jelző táblák kihelyezéséről, szükség esetén azok pótlásáról. Az őzek, szarvasok és egyéb állatok kiszámíthatatlanul, váratlanul jelenhetnek meg előttünk az úton. Térségünkben viszonylag gyakorinak számítanak az ilyen balesetek, egy ütközés során a vadak jelentős kárt tudnak okozni a járművekben. Ebben az esetben nem tudni, ki volt a gázoló, a tetemet begyűjtő autós ellen viszont hetvenezer forint értékű lopás elkövetése miatt indult eljárás. 

Kép forrása: Ózdi Rendőrkapitányság

Vissza