Problémamentes utazás2018. augusztus 10. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/7202_0_300.jpgA hőségben is érdemes odafigyelni az autók állapotára. A legtöbben ebben az időszakban indulnak hosszabb útra, a nyaralásnak azonban célszerű megfelelően felkészített járművel nekivágni. Ilyenkor az akkumulátorral és a klímaberendezéssel is akadhatnak gondok, de fontos a jó általános állapot is.

Éppen ezek a hetek jelentik az idei nyár eddigi legmelegebb időszakát. A kánikulában sokan kelnek útra, hogy egy hétvégére, vagy esetleg hosszabb időre kikapcsolódhassanak. Azonban akár belföldi, akár külföldi úti célt választunk, fontos, hogy megfelelően felkészített járművel induljunk el. Míg a téli felkészítést a legtöbben lelkiismeretesen elvégzik, addig a nyár előtt már kevesebben nézetik át autóikat. Pedig a hőségben is előfordulnak jellemző meghibásodások.

„Bármennyire meglepő, az akkumulátorok nemcsak télen tudnak meghibásodni az extrém hidegekben. Ugyanúgy a nyári kánikula is sajnos idő előtt tönkre tudja tenni azokat egy cellazárlattal. Erre tehát érdemes odafigyelni, különösen, ha idősebb akkumulátor van a járműben. Ugyanakkor oda kell figyelni a gumik és a futómű állapotára is, függetlenül attól, milyen évszakról beszélünk. Nyáron a leggyakoribb, hogy a járművekkel hosszabb útra mennek, nyaralásra. Ilyenkor mindenképpen tudjuk ajánlani az alaposabb átvizsgálást” - mondta Tengely Gyuláné, az Autópenta Szerviz ügyvezetője.

Sokan ilyenkor döbbennek rá arra is, hogy a klíma nem a megfelelő hatásfokkal működik. Ilyenkor akár tömítetlenségről, a klímahűtő vagy a -kompresszor hibájáról is szó lehet. Pedig az elhanyagolt légkondicionáló berendezés egészségügyi problémákat is okozhat. Az utastér hűvösen tartásában a klíma mellett az autófóliázás is segíthet.

Az autóban ülők hőérzetén nagyon sokat javíthat a hővédő fólia, amely a káros sugárzások egy részét is kiszűri. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kánikulában, a tűző napon parkoló autóban senkit ne hagyjunk. Sem kisgyereket, sem időseket, sem pedig háziállatokat.

Az évszaknak megfelelő gumik használata nemcsak télen, hanem nyáron is nagyon fontos. A melegben ugyanis a téli abroncsok nem tapadnak elég jól, ráadásul gyorsabb az elhasználódásuk is. A mintázaton kívül a guminyomás is lényeges, mind kopás, mind pedig tapadás szempontjából káros az előírtnál alacsonyabb és magasabb értékek alkalmazása.

Vissza