Keletivel nyugatra (képgalériával)2018. augusztus 10. (péntek) 19:00 - Híreknews/7201_0_300.jpgMZ motorkerékpárral vág neki Kaliforniának egy ózdi motoros és barátja. Péter és Zoltán a gimnázium óta ismerik egymást, motorozni is együtt kezdtek. A túra egy hirtelen ötleten alapszik: először Európát szelik át, majd a tengerentúlon folytatják az utat. A két motorkerékpárt a tervek szerint forgalomba is helyezik az Egyesült Államokban.

Az MZ motorkerékpárokat Magyarországon sokan ismerik és kedvelik, szinte minden motorosnak van velük valamilyen élménye. A kelet-németországi Zschopau gyárában a hatvanas években kezdték gyártani az idehaza is népszerű ES-t, majd következett többek között a TS és az ETZ. Az ózdi Tiszavölgyi Péternek éppen egy 250 köbcentis ETZ volt az első kétkerekűje, a motor azóta is a családban van. Az Egyesült Államokban élő Péter és barátja, az Angliában dolgozó Kövér Zoltán tavaly egy szintén kettőötvenes TS-t is vett, majd elhatározták, hogy a két géppel átszelik Európát, aztán nekivágnak Kaliforniának is.

„Telefonon beszélgettünk, és jött az ötlet, hogy milyen régen motoroztunk már. Jó lenne egyszer újra motorozni. Apum pedig előző nyáron egyszer felvetette, hogy miért nem viszem ki a motoromat, ha már annyira vágytam ott egy motorra. Ebben a pillanatban beugrott, és felvetettem az ötletet, hogy mi lenne, ha motoroznánk egyet a két MZ-vel, keresztül Európán, kivinni őket Amerikába, aztán majd ott is egyet” - nyilatkozta Tiszavölgyi Péter.

Az egyik motorkerékpár tehát adott volt, Péter ezer szállal kötődik az ETZ-hez. Amikor másik gépet kerestek, nem véletlenül esett a választás a TS-re. Zoltán ugyanis talált egy fotót, amelyen édesapja ilyen motorral látható. A vásárlásnál végül barátaik segítségét is igénybe vették.

„Nagyon vicces, mert egy évvel ezelőtt vettük az interneten keresztül. Skype-on voltunk Tiszával, és a barátaink mentek el Szegedre megvenni ezt a motort. Úgyhogy én két nappal ezelőtt találkoztam vele, amikor is hazaérkeztem. Elkezdtünk itt a környéken tesztelni, megnézni, hogy mennek, mi a helyzet velük, mennyire vannak felkészülve, de nagyon szép munkát végeztek velük” - mondta Kövér Zoltán.

A két motorkerékpárt Péter édesapja műszakilag átnézte, és felkészítette az útra. A fiúk azt mondják, sok szervezőmunkát és előkészületet igényelt a túra, de szándékosan nem terveztek meg előre minden mozzanatot. Szerszámokat és esőruhát a biztonság kedvéért visznek magukkal, és ajándékba kaptak az útra egy különleges whiskey-bárt is. A motorosok szombaton reggel indulnak, és több klub tagjai is jelezték, hogy a határátlépésig egy-egy szakaszon elkísérik őket. Először Európát szelik át, majd kiutaznak az Egyesült Államokba, ahová a motorok később követik őket. A tengerentúli szakaszra is több tervük van, szeretnék például végigjárni a legendás 66-os utat.


201_0_t 201_1_t 201_2_t 201_3_t
201_4_t 201_5_t 201_6_t 201_7_t
Vissza