Hároméves évforduló (képgalériával)2018. augusztus 10. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7200_0_300.jpgMegalakulásának hároméves évfordulóját ünnepelte a Szabad Szombat Táncegyüttes. A csoport 2015 augusztusában alakult, és az elmúlt években számos sikeres fellépésen és hazai turnén vannak túl. Ma a Városi Strandfürdőben együtt ünnepeltek a fiatalok, és egy sajátos csapatépítő délutánon vettek részt.

Napos oldal, Nemzetiszín pántlikák, Matyó Népművészeti Fesztivál, Mágnás Miska. Ez csupán néhány alkalom, ahol láthattuk a Szabad Szombat Táncegyüttest fellépni. Az elmúlt évek alatt számos hazai, illetve városi és térségi rendezvényt színesítettek produkcióikkal. Szinte állandó közreműködői az ÓMI Zenés Színház előadásainak, illetve a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület programjainak.

„Nagy élmény volt szerepelni a Mágnás Miskában. A négy előadás nagyon jól sikerült szerintem. Az első még kicsit döcögősen indult, de aztán mindenki belejött. Mindenkinek nagyon tetszettek, hogy szép estélyi ruhákban felléphettünk, és kicsit más oldalunkat is megmutathattuk” - mondta Sikur Katalin, táncos.

A csoport hamar felkeltette a néptáncot kedvelők figyelmét első modern koreográfiájával. A munka mellett szinte mindig akad idő a közös kikapcsolódásra is. Ezen a délutánon a szórakozásé és a pihenésé volt a főszerep.

„A Szabad Szombat Táncegyüttes onnan kapta a nevét, hogy ezek a gyerekek elkerültek Ózdról, más városokba tanulni. Hétvégére értek haza, mindenki húzta magával a bőröndjét pénteken este, de mire beértek próbára nem találkoztak egymással csak húsz- harminc percre. Így kialakult egy olyan, hogy jöjjünk be akkor másnap délelőtt, és táncoljunk együtt. Ezek a gyerekek annyira szerették a néptáncot is meg egymást is, hogy szombatonként találkoztak. Mivel a szombat szabad volt, így keveredett ez ki. Mindenki ezt mondta, hogy jönnek a szabad szombatosok, így meg is maradt a nevünk” - nyilatkozta Balog Zoltán, a Szabad Szombat Táncegyüttes elnöke.

A táncosok nagy hangsúlyt fektetnek a közös munkára más egyesületekkel, és nemcsak ózdi, hanem határon túli csoportokkal is együtt dolgoznak. A tagok többször is tartanak táncházakat a környező településeken, illetve a Felvidéken is.

„Három éve vagyok a csoport tagja, benne vagyok az alapítók között. Most már odáig is eljutott a csoport, hogy Felvidéken is tanítunk. Almágyon, Kálosán és kisebb településeken, városokban. Próbáljuk átadni a gyerekeknek a tánctudást, a népi játékokat és persze a néptáncot is” - fogalmazott Fodor Alexandra, táncos.

Feladatuknak tekintik az ózdi és a város környéki gyermekek, fiatalok tehetséggondozását, illetve a néptáncoktatás szervezését is. Ebben az évben már utánpótlás csapatuk is elindult.

„Szerintem ez a csoport nagyon jó. Nekem nagyon tetszik. Mindenféle táncokat tanulunk. Nagyon szeretem egyébként a néptáncot, már régóta táncolok” - mondta Csóka Vilmos.

Az együttes tagjai ebédre szalonnasütést terveztek, amihez az alapanyagokat felajánlásokból kapták. A nap végén a közös fürdőzés sem maradhatott el.


200_0_t 200_1_t 200_2_t 200_3_t
200_4_t 200_5_t 200_6_t 200_7_t
200_8_t 200_9_t
Vissza