Táncosok Montenegróban (képgalériával)2018. augusztus 9. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7197_0_300.jpgHat napig vendégeskedett Montenegróban a Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport. A közel ötvenfős társaság a IV. Montenegrói Folk Fesztiválon vett részt. A közel egy hét alatt két városban több koreográfiát is előadtak, illetve a városnézés sem maradt el. A gyerekek rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza.

A Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport tagjai nemrég Montenegróban jártak. Jótékonysági rendezvényekből gyűjtötték össze a szükséges összeget a cél elérése érdekében, amely nem volt más, mint eljutni a IV. Montenegrói Folk Fesztiválra. Július 28-a és augusztus 3-a között többször is felléptek további tizenegy csoport társaságában. A gyerekek mezőségi, nyírségi és dunántúli táncokkal készültek az előadásokra.

„Nagyon messze Magyarországtól magyar táncokat előadni olyanoknak, akik talán még nem láttak ilyet, tizenegy külföldi együttessel együtt, egy színpadon, ez azt gondolom felemelő érzés. Ettől jobb érzés csak az volt, amikor megszólítottak magyarul, és gratuláltak nekünk. Még most is borzongok, amikor erre gondolok, mert nem is tudtam elképzelni, hogy ez milyen” - fogalmazott Elekné Holló Hilda, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola Kihelyezett Néptánctagozatának művészeti vezetője.

A közel ötvenfős társaság Szutomoréban szállt meg erre a néhány napra, ebben a városban hétfőn, július 30-án léptek fel, a másik helyszínen, Petrovácban pedig szerdán, augusztus elsején. Két-két táncot adtak elő.

„Fantasztikusan éreztem magam, én még soha nem voltam ilyen fesztiválon. Nagyon jó tapasztalatot szereztem. Az emberek nagyon kedvesek voltak, és a fellépés is nagyon jól sikerült. Én még talán életemben sem táncoltam ilyen jól és ilyen lelkesedéssel. Nagyon jó volt látni, hogy az embereknek tetszett, amit táncolunk, és hogy a színpadot körbevették, tapsoltak, tátott szájjal néztek minket. Fantasztikus volt” - mondta Török-Buzás Péter.

„Jól éreztük magunkat, nagyon nagy büszkeség volt Hilda néninek is, meg mindenkinek, hogy mi táncoltunk ott, és hogy ez tetszett mindenkinek” - nyilatkozta Méder Mirtill Petra.

Szerbiai, montenegrói, macedón, felvidéki és egy kalocsai együttes, illetve a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar is szerepelt a fesztiválon. A szlovákiai Nádas Ifjúsági Néptánccsoporttal, valamint a fúvószenekarral is sikerült új kapcsolatokat kiépíteni. Az előadások mellett maradt idő a kikapcsolódásra is.

„Sokat voltunk lenn a parton strandolni, voltunk különböző városokban kirándulni és hajókázni is voltunk. Nekem ez tetszett a legjobban” - tette hozzá Juhász Tícia.

A huszonnyolc táncost tizenöt szülő kísérte, ők a viselet szállításában és a fiatalok terelgetésében segédkeztek. A fellépések annyira jól sikerültek, hogy egy horvátországi fesztiválszervező elkérte a Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport elérhetőségeit, így még arra is van esély, hogy a szomszédos tengerparti országban is megmutathassák tehetségüket a gyerekek.


 Képek forrása: Széplaki Vanda

197_0_t 197_1_t 197_2_t 197_3_t
197_4_t 197_5_t 197_6_t 197_7_t
197_8_t 197_9_t 197_10_t
Vissza