Megfestett pillanatok (képgalériával)2018. augusztus 9. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7196_0_300.jpgÖtödik alkalommal hívták életre a Természetábrázoló Festőtábort Arlóban. A művészek természeti szépségeket, térségünk élővilágát örökítik meg a vásznaikon. A cél a kikapcsolódás mellett az, hogy a napi munka során egymástól is tanuljanak a résztvevők. Az egyhetes turnus végén egy kiállításon bárki megcsodálhatja az elkészült alkotásokat.

Az Ózdhoz közeli település suvadással keletkezett tava nem csak a turisták közkedvelt helyszíne, a festői környezet rendre megihleti a művészeket is. Családias hangulatban végzik a teendőket az arlói természetábrázoló festőtáborban az alkotók. 2014 óta minden évben összegyűlnek a térség festői a közös kikapcsolódásra. Idén kilencen igyekeznek apró ecsetvonásokkal szebbnél szebb képeket megfesteni. Az asztalokon egymás után sorakoznak a száradó remekművek. A legtöbb olajfestékkel készült, és általában úgynevezett előképet használnak egy-egy festmény megvalósításához.

„Az Országos Vadászkamara minden évben támogatja anyagilag a tábort, hiszen itt a természetfestés és a vadfestészet kerül az előtérbe, vagy ahogy mondják a vadászfestészet” - nyilatkozta Szabó György, táborvezető.

A közös alkotás során nemcsak kikapcsolódnak, hanem barátokká is válnak a résztvevők. Vannak, akik évek óta rendszeresen csatlakoznak a festőtábor lakóihoz. Csiszár József művészeti vezetőként már több éve egyengeti a lelkes csapat ecsetvonásait.

„Szabó György felkérésére vállaltam el a tábor művészeti vezetését. Már csak azért is, mert én az országnak ezen a részén még nem jártam korábban. Az ő szíves invitálására mégiscsak elvállaltam, és nem bántam meg. Gyönyörű szép ez a hely, itt az Arlói-tó és a környéke is. Rendszerint mindig bejárjuk a térséget témagyűjtés címén” - mondta Csiszár József, művészeti vezető.

Az itt készített képeken a természet szépségei mellett az élővilág is visszaköszön. Az alkotásokra a realista, impresszionista ábrázolásmód a jellemző. A tábor pénteken zárul, akkor egy kiállítás keretében bárki megcsodálhatja majd az elkészült festményeket.


196_0_t 196_1_t 196_2_t 196_3_t
196_4_t 196_5_t 196_6_t 196_7_t
196_8_t 196_9_t
Vissza