Környezetszépítő verseny (képgalériával)2018. augusztus 8. (szerda) 19:00 - Városnews/7194_0_300.jpgVéget ért a Virágos Magyarország közönségszavazása, már ami az ötvenezer fő alatti településeket illeti. Abban a kategóriában, amelyben Ózd is érintett, több, mint tizenkilencezer szavazat érkezett be a verseny ideje alatt. Ebben az esztendőben is nagy csata zajlott a dobogós helyekért. Városunk a második helyen végzett, minket csupán Veresegyház tudott megelőzni.

Már közel húszéves múltra tekint vissza a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő verseny, amelyben városunk is évről évre megméretteti magát. Tavaly különdíjat ítéltek oda Ózdnak. Ebben az esztendőben is sok munkát fektettek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a zöld felületek ápolásába. A Legvirágosabb Úti Cél elnevezésű közönségszavazáson csupán Veresegyház tudott fölülmúlni minket az ötvenezer fő alatti települések közül.

„Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk a virágosításra, hiszen szeretnénk, hogy minél szebb és esztétikusabb legyen a városunk. A tervezés már a téli időszakban megkezdődik, hiszen akkor kell papírra vetni, hogy milyen fajta növényeket szeretnénk elültetni. Kifejezetten olyanokat keresünk, amelyek magyar nemesítésűek, emellett bírják az egyre változó időjárási körülményeket. Például a szárazságot és a hirtelen nagy esőt, hiszen tapasztaljuk, hogy mennyire változékony az időjárásunk. Akár húsz fajta egynyári virágot is elültetünk, hiszen azt szeretnénk, hogy változatosak és sokszínűek legyenek a virágágyások” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

2018-ban több mint huszonhétezer darab egynyári növényt helyzetek el az ÓVI munkatársai szerte a városban. Ez a mennyiség hatalmas munkával jár. Két műszakban locsolják és gondozzák a növényeket, ám így is több napba telik, míg végigérnek az egész városon. Az általunk megkérdezett ózdiak örülnek a gyarapodó zöldfelületeknek.

„Én örülök neki, szívesen látom a virágokat. Szeretem őket” - nyilatkozta Csóka Erzsébet.

„Örülök neki. Ez is díszíti a városközpontot. Úgy gondolom, hogy sokkal szebb lesz tőlük” - fogalmazott Bodnár Bence.

„Én a rózsákat szeretem, az a kedvenc virágom, és ezt a párom is tudja. Azt szoktam kapni mindig tőle, illetve a kamasz fiaimtól is, ha valamilyen esemény van. Én a rózsákat szeretem” - mondta Tóthné Juhász Mariann.

Most még csak a közönségszavazás sorrendjét hozták nyilvánosságra. A végeredményt a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség ősszel hirdeti ki. Azok között, akik a legnagyobb közösségi oldalon szavaztak, kertészeti ajándékutalványokat sorsol ki a Magyar Turisztikai Ügynökség.


194_0_t 194_1_t 194_2_t 194_3_t
194_4_t 194_5_t 194_6_t 194_7_t
194_8_t 194_9_t
Vissza