Siker hímezve (képgalériával)2018. augusztus 8. (szerda) 19:00 - Kultúranews/7193_0_300.jpgÓzdi alkotók munkáit díjazták Budapesten. Az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör tagjai a Magyar Kézművességért Alapítvány által hirdetett országos pályázaton vettek részt. A szakmai zsűri díjazásra méltónak találta az ózdi hímző hölgyek munkáit. Alkotásaikat a Duna Palotában lehet megtekinteni augusztus végéig.

A Magyar Kézművességért Alapítvány 1994-től írja ki és rendezi meg országos kézműves pályázatát és kiállítását, amelyen hazai és határon túli tárgyalkotók válogatott anyagát lehet megtekinteni. A díjátadó ünnepségre meghívást kaptak az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkört tagjai is. Idén a Mátyás király-emlékév kapcsán a kor, amiben élt, illetve az ő személye került a középpontba, de a művészek természetesen a magyar kézművességet felvonultató alkotásokat is benyújthattak. Az idén Lukácsy Lászlóné tervei alapján hat pályaművet adott be a szakkör, amelyek úri- és cserépváraljai keresztszemes hímzéssel készültek. Budapesten a kiállításon találkoztak Ország László népi iparművésszel, a Magyar Kultúra lovagjával, aki pozitív véleménnyel volt az ózdiak munkásságáról.

„Vele néztük végig a kiállítást és ő, mint nagy tudósa a kézimunkának azt mondta, hogy a legszebb a keresztszemesek közül a miénk volt. Le a kalappal előttünk, hogy ilyen gyönyörűen dolgozunk” - mondta Lukácsy Lászlóné, az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör szakkörvezetője.

A Magyar Kézművességért Alapítvány 1994 óta működik. A természetes anyagokat felhasználó, népművészeti vagy iparművészeti jellegű egyedi termékeket előállító kézművesekkel, kihalófélben lévő szakmák, mesterségek képviselőivel foglalkozik. Az ózdi szakkör tagjai már évek óta sikeresen vesznek részt ezen, illetve különböző pályázatokon. Méhész Dezsőné egy dolog miatt tartja különlegesnek az alkotásait.

„Azért, mert az enyém, én készítettem. Nagy örömmel és nekem nyugtató a kézimunkázás, és nagyon szeretem is csinálni” - fogalmazott Méhész Dezsőné, hímző.

Az országból közel háromezer művet bírált el a szakértő zsűri. Ezek közül 260 alkotás jutott be az országos kiállításra és mind a hat ózdi hímzés bekerült. A Magyar Kézművességért Alapítvány minden évben kiad egy gyűjteményt a tárlat anyagából, ebbe öt munkájukat válogatták be. A szakkör tagjai számos díjat és elismerést is magukénak tudhatnak, és szeretnék, ha a jövőben több fiatal csatlakozna hozzájuk.


193_0_t 193_1_t 193_2_t 193_3_t
193_4_t 193_5_t 193_6_t
Vissza