Illatos növények (képgalériával)2018. július 27. (péntek) 19:00 - Városnews/7169_0_300.jpgHetvenhatra nőtt a bolyki temető feletti gyógynövénykertészetben megtalálható fajok száma. Tavaly ilyenkor mindössze kilencfélét termesztettek fél hektáron az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. A fejlesztések is folyamatosak. Az elmúlt időszakban körbekerítették a területet, őrbódét és szárítóhelyiséget is kialakítottak.

Teljes pompájában virágzik a gyógynövénykertészet a bolyki temető feletti kéthektáros részen. A területrendezés és az első telepítések 2017-ben kezdődtek a közfoglalkoztatási program keretében. A termesztési igények figyelembevételével tavaly kilencféle, és 1800 tő gyógynövényt ültettek el az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. Ezek túlélték a telet, és felhasználható növedéket hoztak, bizonyítva a helyválasztás sikerességét. Ilyen volt például a borsmenta is. Mára 76-ra nőtt a megtalálható fajok száma. A tárkony, izsóp, borsfű nagyobb területen vannak jelen, de akadnak olyan példányok, amelyeket csak bemutató jelleggel termesztenek.

„Ami nagyobb tömegben termeszthető, mert bírja ezt a vidéket, ezt a klímát, ezt a talajt, azokból majd a gyümölcsfeldolgozónkba a jövőben lehet szállítani, vagy egyéb formába eltenni, hiszen nemcsak levél gyógynövényeket ültettünk, hanem különböző bogyósokat is, tehát olyan cserjéket, amelyeknek a gyümölcse gyógyhatású, gondolok itt a legközismertebbre a bodzára, de van elég sok homoktövisünk, vagy a fanyarka és egyéb ilyen bogyós növények, amiből lehet jamet, vagy lekvárt készíteni, esetleg szörpöt és a gyógyhatása még megmarad” - nyilatkozta Léman Béla, az  Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Egy gyógynövénygyűjtő és termesztő gyakorlati képzést is indítottak a közelmúltban. A végzett hallgatók közül többen most is itt tevékenykednek.

„Jelenleg tíz ember dolgozik a kertészetben, a fejlesztések folyamatosan zajlanak. Tavaly óta kialakítottunk egy őrbódét, egy szárítóhelyiséget és körbekerítettük a területet” - mondta Kupai Dávid, az  Ózdi Városüzemeltető Intézmény startprogram ágazatvezetője.

Ma a megfelelő vízelvezetés megoldásán is többen munkálkodtak. Július elején mintegy 1600 db egynyári gyógynövényt ültettek el, amelyek ősszel magot érlelve, azt maguk alá vetve biztosítják a következő évi látnivalót. A jövőben bemutatókertként is funkcionálna a terület, ahová a város iskolásai is ellátogathatnának, hogy hasznos ismereteket szerezzenek.


169_0_t 169_1_t 169_2_t 169_3_t
169_4_t 169_5_t 169_6_t 169_7_t
169_8_t 169_9_t 169_10_t 169_11_t
Vissza