Külföldi turné (képgalériával)2018. július 25. (szerda) 19:00 - Kultúranews/7159_0_300.jpgA Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport képviselheti városunkat, illetve Magyarországot a IV. Nemzetközi Folk Fesztiválon Montenegróban. A gyerekek egész héten gyakorolnak, több koreográfiával is készülnek a külföldi utazásra. A nagyobb táncosok mellett most a legkisebbek is megmutathatják tehetségüket a Balkán-félszigeten.

A Bolyky Tamás Általános Iskolában húsz éve működik a művészeti iskola. Azóta kétszer jártak külföldi turnén a néptáncot szerető gyerekek. Ausztria és Lengyelország után most Montenegróban képviselhetik városunkat és Magyarországot a IV. Nemzetközi Folk Fesztiválon. Az ózdi fiatalok nem egyedül utaznak a balkáni országba, két magyar csapattal együtt szerepelnek majd a rendezvényen. Négy helyszínen kell megmutatniuk tehetségüket, illetve országunk néptáncait.

„Sokat készülünk, mert egész évben készültünk a koreográfiákkal. A legújabbat visszük magunkkal, a mezőföldit és a dunántúlit. A kicsikkel és a nagyokkal egyaránt. Illetve két tavalyi koreográfiával készülünk még. Úgy gondolom, hogy rá kell készülni egy ilyen eseményre több szempontból is. A gyerekeknek is elmondtam, hogy most mi nem Elekné Holló Hilda és Kis Piroska néven fogunk futni, hanem mint Ózd és Magyarország. Tehát ez egy nagy felelősséget ró a gyerekekre, illetve rám is. Ezt nem lehet félvállról venni. Ide olyan műsorral kell készülni, amire a szervezők azt mondják majd: jövőre is hívjuk meg ezeket a Vadszilvákat, mert nagyon jók voltak” - mondta Elekné Holló Hilda, pedagógus, néptánc tanár.

A gyerekek minden nap gyakorolnak a fellépésre. Az együttes legkisebb táncosainak ez lesz az első külföldi turnéja, de a nagyobbak között is akad olyan, aki még csak hazai színpadon táncolhatott.

„Én még soha életemben nem voltam ilyen nemzetközi néptáncfesztiválon. Nagyon várom, és kíváncsi leszek, hogy fog telni az a pár nap” - nyilatkozta Keresztfalvi Bence.

A legnagyobbak is mindent megtesznek azért, hogy jó hírét vigyék az iskolának. Buth Panna már tapasztalt a külföldi turnék világában, így ő sokat tud segíteni társainak az egyhetes utazás alatt.

„Én elég sokat voltam már ilyen fesztiválokon, igyekszem biztatni őket, hogy ne izguljanak. Nem kell félni, ez csak egy fellépés, ahol jól kell érezni magunkat” - fogalmazott Buth Panna.

A Vadszilvák Gyermek Néptánccsoportnak ez a turné közel másfél millió forintba kerül. A társasággal utaznak kísérő szülők is, akik a háttérben segítik a gyerekek szereplését. A szereplés mellett nemcsak más országok kultúrájával ismerkedhetnek majd meg az ózdiak, hanem Montenegró szépségeit is felfedezhetik.


159_0_t 159_1_t 159_2_t 159_3_t
159_4_t 159_5_t 159_6_t 159_7_t
Vissza