Négylábú rendőrök (képgalériával)2018. július 24. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/7154_0_300.jpgÓzdon gyakorlatoztak a megye kutyás rendőrei. Az egyenruhások több helyszínen, így az Ifjúsági Parkban, a Csónakázó-tónál és Hódoscsépányon is számos különböző szituációs feladatot végeztek. A programban kábítószer-keresés, járőrözés és életmentés is szerepelt. Már városunkban is működik kutyás szolgálat, így az ózdi rendőrök is hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Februárban Borsod-Abaúj-Zemplén megye minden tájáról érkeztek egyenruhások, hogy kihelyezett képzésen vegyenek részt városunkban. Ma ismét Ózdra látogattak a megye kutyás rendőrei, városunk több közterületén is találkozhattak velük a járókelők. Borsod-Abaúj-Zemplénben ma már több mint negyven szolgálati négylábú tevékenykedik, vannak járőrök, nyomkövetők és kábítószer-, valamint robbanóanyag-keresők is. A folyamatos képzés nemcsak nekik, hanem a kutyavezetőknek is kötelező. Ezeket az alkalmakat mindig más városban igyekeznek megtartani.

„Most Ózdra esett a választás. Az Ifjúsági Park, a tó környéke megfelelő helyszín a kutyák kiképzésére, trenírozására. Különböző szituációs gyakorlatok elvégzésére. A tó partja jó helyszín az életmentésre, a park területén pedig különböző őrző-védő munkákat és bombakutatást, kábítószer-keresést és egyéb járőrözési feladatokat tudnak gyakorolni, gyakorlatozni a kollégáim” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A kihelyezett képzés résztvevőinek változatos feladatokat kellett teljesíteniük. Volt olyan kutya, amely a fűben elhelyezett csomagok között kereste meg a kábítószert tartalmazót, majd csoportos őrző-védő feladatok következtek. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai közt is vannak, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek a kutyás szolgálat terén, ez a fajta közterületi jelenlét a közelmúltban ismét rendszeressé vált városunkban.

„Nagyon fontosnak tartom a kutyás szolgálatot. Mostanra hálistennek már az Ózdi Rendőrkapitányság és a Városi Rendészet kötelékében is megvalósult, önkormányzati támogatással. A mai nap is egy különleges és nagyon fontos alkalom, hiszen a megye összes kutyás járőre jelen van ezen a kiképzésen. Egész napos kiképzést tartanak Ózd városában, több helyszínen is, különböző terepgyakorlatokat hajtanak végre. Úgy gondolom, hogy az ózdi kutyás járőrök is nagyon sokat tudnak tanulni a mai nap folyamán, máskülönben városunknak is jó, hogy nem mindig Miskolc központú a megye” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ehhez hasonló kihelyezett képzések fő célja, hogy olyan helyzetbe hozzák az állatokat, amely számukra szokatlan, másrészt viszont a mindennapi életben előforduló szituációkra is igyekeznek felkészülni. A foglalkozás a helyszínen történtek értékelésével zárult.


154_0_t 154_1_t 154_2_t 154_3_t
154_4_t 154_5_t 154_6_t 154_7_t
154_8_t 154_9_t 154_10_t 154_11_t
154_12_t 154_13_t 154_14_t 154_15_t
154_16_t 154_17_t 154_18_t
Vissza